Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Νέος χαρακτήρας για το Βυζαντινό Μουσείο
Νέος χαρακτήρας για το Βυζαντινό Μουσείο 
Την Τετάρτη 26 Μαΐου εγκαινιάστηκε η επανέκθεση των μεταβυζαντινών συλλογών του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου με τίτλο «Από το Βυζάντιο στη Νεώτερη Εποχή». Ο νέος χαρακτήρας του μουσείου βρίσκεται πολύ κοντά στο σύνθετο διεπιστημονικό έργο που εξ αρχής είχε οραματιστεί ο απών πια, Δημήτρης Κωνστάντιος, επί δέκα χρόνια διευθυντής του μουσείου.
Με τον γενικό τίτλο «Από το Βυζάντιο στη Nεώτερη Eποχή» η έκθεση καλύπτει χρονικά την περίοδο από την Άλωση μέχρι και τον 20ό αιώνα. Το καλοκαίρι του 2004 είχε ανοίξει στο κοινό η μόνιμη έκθεση των Βυζαντινών Συλλογών του Μουσείου, που καλύπτει την εποχή από τον 4ο έως και τον 15ο αιώνα μ.Χ. ενώ τώρα εγκαινιάστηκε ολοκληρωμένη η επανέκθεση των Μεταβυζαντινών Συλλογών.
Σε έναν εκθεσιακό χώρο 1400 τ.μ. εκτίθενται περίπου 1000 αντικείμενα, τα περισσότερα μάλιστα για πρώτη φορά και παρουσιάζονται ενταγμένα στο κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής τους. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ένα μουσείο επιχειρεί να εκθέσει με συνθετικό τρόπο τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.
Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις βασικές ενότητες: «πνευματική και καλλιτεχνική κινητικότητα κατά τον 15ο αιώνα», «το Βυζάντιο στη Νεώτερη Εποχή» και «το Βυζάντιο και η Νεώτερη Τέχνη».
Στην πρώτη μεγάλη ενότητα παρουσιάζεται η εντυπωσιακή πνευματική και καλλιτεχνική παραγωγή που χαρακτηρίζει τον 14ο και 15ο αιώνα και εκτείνεται χρονικά μέχρι και την μετά την Άλωση εποχή.
Η δεύτερη ενότητα χωρίζεται σε επιμέρους υποκατηγορίες που παρουσιάζουν την τέχνη στις βενετοκρατούμενες περιοχές, στην κρητοβενετική κοινωνία και στα Επτάνησα, περιλαμβάνουν σχέδια ζωγράφων που προορίζονταν για αναπαραγωγή εικονογραφικών θεμάτων και προβάλλει εκφάνσεις του βίου και του πολιτισμού των Ρωμιών της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα μετά την Άλωση χρόνια.
Τέλος, βγαίνοντας κανείς από το μουσείο έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί σε διαφορετικές περιοδικές εκθέσεις σχετικές με την πρόσληψη του Βυζαντίου και της τέχνης του από καλλιτέχνες της νεώτερης και σύγχρονης εποχής.
Μέχρι τις 13 Ιουνίου το Μουσείο θα φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο «Η πρόσληψη της βυζαντινής τέχνης στην ελληνική ζωγραφική του α΄ μισού του 20ού αιώνα».
Πληροφορίες: Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Βασ. Σοφίας 22, Αθήνα, 2132139511, 2132139572, www.byzantinemuseum.gr
πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί