Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης άνοιξε τις πύλες του στο κοινό, τον Σεπτέμβριο του 2006 μετά από την ολοκλήρωση της κτιριακής του επέκτασης και του επανασχεδιάσμού της έκθεσης συλλογών του ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του σύγχρονου επισκέπτη.
Μέσα από τις συλλογές και τα εκθέματα παρουσιάζονται όλες οι όψεις του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μακεδονία, κυρίως του νομού Θεσσαλονίκης και των όμορων νομών. Οι συλλογές καλύπτουν ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, από την αυγή της προϊστορίας μέχρι την ύστερη αρχαιότητα, δηλαδή τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες.
Η παρουσίαση είναι ανθρωποκεντρική, αναπαριστώντας, όσο είναι δυνατό, τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων που έδρασαν κατά το παρελθόν στον τόπο αυτό. Παρουσιάζονται τομείς της καθημερινής ζωής όπως: πώς ντύνονταν, τι έτρωγαν, πώς ταξίδευαν, ποιους θεούς λάτρευαν, πώς μνημονεύαν τους νεκρούς τους, πώς οργανώνονταν κοινωνικά και πολιτικά.
Οι μόνιμες συλλογές του Μουσείου αποτελούνται από πέντε ενότητες.
α) "5.000, 15.000, 200.000 χρόνια πριν. Μια έκθεση για τη ζωή στην προϊστορική Μακεδονία". Παρουσιάζονται ευρήματα σχετικά με τον προϊστορικό άνθρωπος και πως αντιμετώπισε τις βιοτικές του ανάγκες: τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, το κυνήγι, την κατασκευή των εργαλείων του, την αποθήκευση των προϊόντων του, το μαγείρεμα, την υφαντική, την κεραμική κτλ. Επίσης παρουσιάζονται ταφικά του έθιμα, ή επικοινωνία που ανέπτυξαν οι προϊστορικές κοινωνίες της Μακεδονίας με αυτές άλλων τόπων.
β) "Προς τη γένεση των πόλεων" παρουσιάζονται υλικά από οικισμούς και νεκροταφεία της εποχής του Σιδήρου (1100-700 π.Χ.). Την ίδια περίοδο, πυκνώνουν οι επαφές της περιοχής με τη νότια Ελλάδα, τα μικρασιατικά παράλια αλλά και την ενδοχώρα της Μακεδονίας ενώ πόλεις της νότιας Ελλάδας ιδρύουν αποικίες στις ακτές του Θερμαϊκού και της Χαλκιδικής.
γ) "Στη Μακεδονία από τον 7ο αι. π.Χ. ως την ύστερη αρχαιότητα", παρουσιάζονται ο δημόσιος και ιδιωτικός βίος των αρχαίων Μακεδόνων. Στις θεματικές υποενότητες παρουσιάζονται: οικονομία, πολιτική και κοινωνική οργάνωση, λατρεία, πόλεμος, θάνατος, καθημερινή ζωή, εμπόριο, τέχνες.
δ) "Θεσσαλονίκη, Μακεδονίας μητρόπολις" όπου γίνεται φανερός ο ξεχωριστός ρόλος που διαδραμάτισε η Θεσσαλονίκη, κυρίως στα ρωμαϊκά χρόνια. Η έκθεση δίνει τη δυνατότητα να περιηγηθούμε σε σημαντικά μνημεία και χώρους της Θεσσαλονίκης: τα νεκροταφεία της, το Γαλεριανό συγκρότημα, την Αγορά, το χώρο της σημερινής πλατείας Διοικητηρίου (για αιώνες κέντρο διοίκησης) κλπ, ανιχνεύοντας τις δημόσιες και ιδιωτικές λειτουργίας της μακεδονικής μητρόπολης και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της.
Οι πολυμεσικές εφαρμογές "Πού βρίσκεται κρυμμένη η αρχαία πόλη;" και "Περιηγηθείτε χώρους του Γαλεριανού συγκροτήματος" πλαισιώνουν την έκθεση. Η ενότητα κλείνει με την ανασύσταση ενός ιωνικού αρχαϊκού ναού.
ε) "Ο Χρυσός των Μακεδόνων" παρουσιάζει τη σημασία του χρυσού στον πολιτισμό της αρχαίας Μακεδονίας, κυρίως των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων. Μέσα από μοναδικά αντικείμενα τα οποία ήρθαν στο φως σε ανασκαφές νεκροταφείων, περιγράφονται οι διαδικασίες εξόρυξης και εκμετάλλευσης του χρυσού, οι τεχνικές κατασκευής και διακόσμησης χρυσών και επίχρυσων αντικειμένων, καθώς και η σχέση του μετάλλου αυτού με τις αντιλήψεις των ανθρώπων της εποχής για τη ζωή και το θάνατο.
Διεύθυνση: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
Μ. Ανδρόνικου 6, 546 21
Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 830538
Fax 2310 861306
e-mail: info.amth@culture.grΤηλέφωνο:
Ώρες λειτουργίας:
Χειμερινό ωράριο: από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Δευτέρα 10:30 έως 17:00
Τρίτη - Κυριακή: 08:30 - 15:00 Θερινό ωράριο: από 1 Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου
Δευτέρα 13:00 έως 19:30
Τρίτη - Κυριακή: 08:00 - 19:30
Το μουσείο είναι κλειστό
στις 25 και 26/12, 1/1, 25/3, 1/5 και την ημέρα του Πάσχα.
Το πωλητήριο θα παραμένει κλειστό τα σαββατοκύριακα.
Εισιτήριο: 6 ευρώ
Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης
Περισσότερες πληροφορίες για ελεύθερη εισοδο εδώ
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.amth.gr
Πηγή: http://www.amth.gr
Το ιστολόγιο αυτό, έχει μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα και απευθύνεται στους μαθητές μου. Ειδικότερα, οι μαθητές θα μπορούν α)να βρίσκουν οδηγίες, ασκήσεις και δραστηριότητες για το μάθημα της πληροφορικής. β)να αναρτούν απορίες ή ότι άλλο θέλουν προς συζήτηση. γ)να ανακοινώνονται άλλες δραστηριότητες στις οποίες η πληροφορική είναι ένα βοηθητικό εργαλείο.
Καλό Καλοκαίρι
Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.
.
.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου