Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή
Το Μουσείο Γουλανδρή ιδρύθηκε το 1964 από τον Άγγελο και τη Νίκη Γουλανδρή με σκοπό "την προώθηση των Φυσικών Επιστημών και την ταυτόχρονη ευαισΘητοποίηση του ανθρώπου, ώστε διά της γνώσης να επανέλθει στο σεβασμό της φύσης ως μοναδικής πηγής ζωής". Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν επιστημονική έρευνα και περιβαλλοντική εκπαίδευση, η οποία συνεχίζεται ανελλιπώς από το 1974 και απευθύνεται σε παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων.
Η έδρα του Ιδρύματος βρίσκεται στην Κηφισιά περιλαμβάνει δύο γειτονικά κτίρια. Το πρώτο είναι το ιστορικό κτίριο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας (Λεβίδου 13) και παρουσιάζεται η έκθεση συλλογών Φυσικής Ιστορίας. Το δεύτερο παρουσιάζεται η περιβαλλοντική έκθεση του νέου Κέντρου ΓΑΙΑ (Όθωνος 100).
Οι εκθεσιακοί χώροι παρουσιάζουν:
Α. Βοτανικά εκθέματα
Β. Ζωολογικά εκθέματα: έντομα, θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, μαλάκια με συλλογές ελληνικών και παγκόσμιων κογχυλιών, κοράλια και
Γ. Γεωλογικά και Παλαιοντολογικά εκθέματα: δείγματα ορυκτών, πετρωμάτων κ.ά.
Το 2001 το Ίδρυμα εγκαινίασε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκαπίδευσης "ΓΑΙΑ", που καλύπτει 12.000 τ.μ. σε έξι ορόφους, από τους οποίους οι τέσσερις υπόγειοι. Περιλαμβάνει επιστημονικά εργαστήρια με σύγχρονο ερευνητικό εξοπλισμό, αμφιθέατρο, εγκαταστάσεις για συνεδριακές εκδηλώσεις και προβολές, βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο, πωλητήριο, καφέ - κυλικείο και χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Στους εκεθσιακούς του χώρους, η εντυπωσιακή "Γεώσφαιρα" και τα σύγχρονης τεχνολογίας διαδραστικά εκθέματα, καλούν τους επισκέπτες να ερευνήσουν, να προβληματιστούν και να λάβουν θέση απέναντι στα φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα του πλανήτη: την ενέργεια, τις μεταφορές, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, το νερό, το έδαφος, τις τροφές.
Διεύθυνση: Λεβίδου 13, Κηφισιά, Τ.Κ. 14562, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: +30 210 8015870
Α.Μ.Ε.Α. - Ράμπα εισόδου - τουαλέτα
Πρόσβαση στο Μουσείο: Λεωφορεία: Α7, Β7, 503, 507, 508, 509, 522, 523, 530, 535, 536, 543, 560, 721 (Στάση Όθωνος)
Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ): Στάση κηφισιάς (τέρμα)
Ιστοσελίδα του Μουσείου: http://www.gnhm.gr/
Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου