Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010

Πρόσκληση συμμετοχής στην Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010

Στις 9 Φεβρουαρίου θα εορταστεί για έβδομη συνεχή χρονιά η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει σε πάνω από 60 χώρες στον κόσμο, και αναμένουμε η συμμετοχή στους φετινούς εορτασμούς να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο !

Από το 2004 που ξεκίνησε ο εορτασμός της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου έως και το 2009, η Ελλάδα επέδειξε λαμπρό έργο στην ημέρα αυτή: πανευρωπαϊκές πρωτιές σε διαγωνισμούς σχολείων, συνέδρια και συνεντεύξεις Τύπου με την υποστήριξη της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα, Υπουργείων και σπουδαίων ομιλητών, και διοργάνωση πολυμορφικών εκδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα από σχολεία και εκπαιδευτικούς, κέντρα νεότητας, δήμους και νομαρχίες.

Έτσι λοιπόν και φέτος σας προσκαλούμε να συμμετέχετε στον εορτασμό της ημέρας αυτής ως πρεσβευτές της, διοργανώνοντας εκδηλώσεις, είτε μέσα στο σχολείο σας μαζί με τα παιδιά, είτε στο δήμο σας, είτε στην τοπική σας κοινωνία.

Το σλόγκαν του φετινού εορτασμού είναι «Πριν δημοσιεύσεις, σκέψου» (δείτε το σχετικό διαφημιστικό σποτ παρακάτω), όμως δεν είναι περιοριστικό για τη διεξαγωγή των εκδηλώσεών σας. Η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου δεν επικεντρώνεται μόνο στην προστασία της ιδιωτικής μας ζωής ή των προσωπικών μας δεδομένων. Μπορείτε να αποφασίσετε εσείς, εάν και σε ποιο θέμα θέλετε να βασίσετε τις δραστηριότητές σας.

Σας προσκαλούμε λοιπόν να μας στείλετε τη φόρμα συμμετοχής, στη διεύθυνση info@saferinternet.gr. Με την παραλαβή της θα σας στείλουμε το ειδικό banner της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου για να το χρησιμοποιήσετε στις εκδηλώσεις σας (έντυπο ή online υλικό, παρουσιάσεις σας, κ.λπ.) και θα σας συμπεριλάβουμε στη λίστα των «Πρεσβευτών» μας.

Με την λήξη της εκδήλωσής σας, θα αναρτήσουμε στον ιστοχώρο μας μια φωτογραφία της εκδήλωσής σας (εάν θέλετε), μαζί με σύντομη περιγραφή της και link σε ιστοχώρο που θα μας υποδείξετε. Επίσης, θα σας συμπεριλάβουμε στο ειδικό e-newsletter που θα αποστείλουμε στους συνδρομητές μας και σε ειδικό δελτίο Τύπου  για τον απολογισμό πεπραγμένων του εορτασμού. 

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν ειδικό πιστοποιητικό συμμετοχής τους στους εορτασμούς, ως πρεσβευτές της ημέρας αυτής.

Όροι συμμετοχής:
Με την αποστολή της φόρμας συμμετοχής συναινείτε αυτομάτως και παραχωρείτε την άδεια χωρίς αμοιβή ή άλλη αξίωση ή απαίτηση, στην εταιρεία Safer Internet Hellas, συντονιστή φορέα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, να δημοσιεύσει τις πληροφορίες που θα αποστείλετε στον ιστοχώρο «Saferinternet.gr» και στην ειδική ιστοσελίδα για την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2010, καθώς και σε δελτία Τύπου, ενημερωτικά(e-)newsletters ή σε άλλη ενέργεια που έχει ως στόχο την προβολή της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου και των πεπραγμένων της. 



Πηγή: www.saferinternet.gr

Ανέμη: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών

Ανέμη: Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Νεοελληνικών Σπουδών


Η Ανέμη προσφέρει στον χρήστη του διαδικτύου μια πλούσια συλλογή βιβλιογραφικών πληροφοριών, ψηφιοποιημένων βιβλίων και άρθρων με έμφαση στο Νεοελληνικό πολιτισμό. 2.000.000 ψηφιοποιημένες σελίδες σπάνιων βιβλίων και νεότερων εκδόσεων, των οποίων οι συγγραφείς επέτρεψαν την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση στο διαδίκτυο, διατίθενται ελεύθερα στον επισκέπτη της.


Η Ανέμη δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2006 από τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος Κοινωνία της Πληροφορίας μέσω της πρόσκλησης 65. Από το 2007 εμπλουτίζεται μέσω πιστώσεων από το πρόγραμμα Οίστρος (ΕΠΕΑΕΚ).

Από τον Απρίλιο του 2008 η Ανέμη, χρηματοδοτούμενη από την πρόσκληση 172 της Κοινωνίας της Πληροφορίας, δημιουργεί πίνακες περιεχομένων και ευρετήρια για επιλεγμένες εγγραφές της και υποστηρίζει το Ενιαίο Ηλεκτρονικό Ευρετήριο βασικών Εγχειριδίων Νεοελληνικών Σπουδών Ανταίος, το οποίο επιτρέπει στο χρήστη της αυτοματοποιημένη συνδυαστική επισκόπηση όλων των λημμάτων που εμπεριέχονται στα επιμέρους ευρετήρια.

© Το ψηφιακό περιεχόμενο της Ανέμης προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα και υπόκειται στις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Η πρόσβαση σε αυτό προσφέρεται μόνο για προσωπική, εκπαιδευτική ή ερευνητική χρήση. Απαγορεύεται η συστηματική αποθήκευση ή/και εκτύπωσή του καθώς και οποιαδήποτε εμπορική χρήση του.


Ιστοσελίδα "Ανέμη": http://anemi.lib.uoc.gr/

Πληροφορίε από την ιστοσελίδα "Ανέμη"

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010




einai enas kloun xarma!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Οι ζωγραφιές μου



3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου

3η Έκθεση Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου
Η μεγάλη βιβλιογιορτή των μικρών αναγνωστών
(29 Ιανουαρίου – 1η Φεβρουαρίου 2010)





Ένα τετραήμερο γεμάτο εκδηλώσεις, συγγραφείς, εικονογράφους και χιλιάδες βιβλία, σε μια λαμπερή ατμόσφαιρα γιορτής περιμένει τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της 3ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιανουαρίου έως 1 Φεβρουαρίου 2010, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στο Μαρούσι, με τιμώμενη χώρα φέτος τη Γαλλία.

Τη διοργάνωση έχει αναλάβει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού με τη συνεργασία των εκδοτών παιδικού και εφηβικού βιβλίου, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου.

Με χαρακτήρα κατεξοχήν πολιτιστικό η Έκθεση προσφέρει στο αναγνωστικό κοινό την ευκαιρία να ενημερωθεί για το σύνολο της πρόσφατης εκδοτικής βιβλιοπαραγωγής, να επισκεφθεί τα περίπτερα 75 σημαντικών εκδοτών με χιλιάδες βιβλιοπροτάσεις, να επιλέξει ανάμεσα σε 140 εκδηλώσεις που καλύπτουν όλες τις «μικρές» ηλικίες και όλα τα γούστα, να συναντηθεί με αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους αλλά και να γνωρίσει τη γαλλική εκδοτική παραγωγή με καλεσμένους 10 Γάλλους δημιουργούς που συμμετέχουν σε εκδηλώσεις στο περίπτερο της τιμώμενης χώρας. Θα πραγματοποιηθούν επίσης ημερίδες και συζητήσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς, καλύπτοντας έτσι όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν στο παιδικό και εφηβικό βιβλίο.

Για να δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων κάντε κλικ εδώ.

Τα εγκαίνια της 3ης Έκθεσης Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010, ώρα 12:00 στο περίπτερο του ΕΚΕΒΙ.
Στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων μήνυμα προς τα παιδιά και τους εφήβους θα απευθύνει η κυρία Νίκη Γουλανδρή, Πρόεδρος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, εγκαινιάζοντας το θεσμό της «Πρέσβειρας του παιδικού Βιβλίου».
Στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα κ. Christophe Farnaud θα εγκαινιάσει το περίπτερο της τιμώμενης χώρας Γαλλίας και θα ακολουθήσει κοκτέιλ.

Την Έκθεση έχει προσκληθεί να εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κύριος Παύλος Γερουλάνος.

Μια Έκθεση σε άνθηση

Στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Έκθεσης (3.300 τ.μ.) που εκτός από τα περίπτερα του ΕΚΕΒΙ, της τιμώμενης χώρας Γαλλίας και των εκδοτών περιλαμβάνει τρία αμφιθέατρα, την παιδική βιβλιοθήκη και το στέκι των εφήβων, οι μικροί βιβλιόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

Έκθεση παιδικών και εφηβικών βιβλίων
Όλοι οι νέοι αλλά και παλαιότεροι τίτλοι παιδικών και εφηβικών βιβλίων παρουσιάζονται στα περίπτερα των 75 εκδοτών που συμμετέχουν φέτος στην έκθεση (κάθε χρόνο περισσότεροι: 35 την πρώτη χρονιά, 45 την δεύτερη) δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν, να ξεφυλλίσουν να αγοράσουν.

♦ πολιτιστικό πρόγραμμα πιο πλούσιο από ποτέ...
140 εκδηλώσεις πραγματοποιούνται παράλληλα σε όλους τους ειδικούς χώρους της Έκθεσης αλλά και στα περίπτερα των εκδοτών ανά μία ώρα, καλύπτοντας όλες τις «μικρές» ηλικίες και τα ενδιαφέροντα: συναντήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και εικονογράφους, παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά και μουσικά δρώμενα προσφέρουν τη χαρά της συμμετοχής, της ενημέρωσης, της γνώσης και μυούν τα παιδιά στην γοητεία της ανάγνωσης.

♦ Γνωριμία με τη γαλλική λογοτεχνία
Η Γαλλία θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των παιδιών και των νέων με το πλούσιο πολιτιστικό της πρόγραμμα που περιλαμβάνει 12 εκδηλώσεις: συναντήσεις με συγγραφείς και εικονογράφους, στρογγυλά τραπέζια, αφηγήσεις παραμυθιών κ.ά. θα ζωντανεύουν κάθε μέρα τους ήρωες της γαλλικής λογοτεχνίας προσκαλώντας μας να τους γνωρίσουμε.

♦ ημερίδες, συζητήσεις, ομιλίες για εκπαιδευτικούς και γονείς
Σημαντικά ζητήματα αγωγής και παιδείας των απιδιών και των εφήβων θα συζητηθούν στις 10 εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και γονείς που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της Έκθεσης: συναισθηματική αγωγή, αλληλεπίδραση προφορικού και γραπτού λόγου, βιβλίο, τηλεόραση και διαδίκτυο, η βία στο σχολείο είναι μερικά από τα ζητήματα που θέτουν και πραγματεύονται εξειδικευμένοι εισηγητές.


Τι άλλο θα δείτε στην Έκθεση:

Έκθεση εικονογράφησης
Έλληνες εικονογράφοι εκθέτουν τα έργα τους, τα οποία θα πωλούνται για την ενίσχυση των σκοπών του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Τα έργα θα εκτίθενται στο περίπτερο του Κύκλου.
Οργάνωση: Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Έκθεση χειροποίητων παιδικών βιβλίων
Στη βιβλιοθήκη της Παιδικής Γωνιάς, το ΕΚΕΒΙ θα φιλοξενήσει παιδικά βιβλία σχεδιασμένα από τους σπουδαστές του τμήματος Γραφιστικής του ΤΕΙ Αθήνας. Τα βιβλία θα παρουσιάσουν στους μικρούς και μεγάλους φίλους του παιδικού και νεανικού βιβλίου οι ίδιοι οι δημιουργοί τους.
Οργάνωση: ΤΕΙ Γραφιστικής

Προβολές παραμυθιών
Στις αίθουσες της Παιδικής Γωνιάς θα προβάλλονται δεκατέσσερα από τα πιο γνωστά παραμύθια διασκευασμένα για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου από τις Ζωή Βαλάση, Κατερίνα Ευαγγελάκου, Βάσω Ψαράκη.
Οργάνωση: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου

Ο τοίχος του εικονογράφου
Γνωστοί εικονογράφοι ζωγραφίζουν σε έναν τοίχο μαζί με παιδιά, μυώντας τα στην τέχνη της εικονογράφησης. Συμμετέχουν οι: Ελένη Τσάμπρα, Φούλη Μητσιάλη, Λήδα Βαρβαρούση, Χρήστος Δήμος, Έφη Λαδά, Διατσέντα Παρίση, Βάσω Ψαράκη, Φιλομήλα Βακάλη-Συρογιαννοπούλου, Εύη Τσακνιά, Γιώργος Ναζλής.
Οργάνωση: Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

Μαθήματα «Διαφάνειας»...
H Oργάνωση «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς» συμμετέχει φέτος με περίπτερο, όπου θα ενημερώνει τους επισκέπτες για το έργο και τις δραστηριότητες της και θα προσφέρει στα παιδιά μια ωραία, εικονογραφημένη έκδοση για τη διαφάνεια. Κάθε μέρα ο συγγραφέας του σχετικού βιβλίου «Τι κέρδισε ο Άλκης και τι έχασε ο Λάκης» Μάνος Κοντολέων θα συζητά με τα παιδιά τι σημαίνει διαφάνεια και αξιοπρέπεια.

... και μαθήματα περιβαλλοντικής συνείδησης
Με μεγάλη εμπειρία στις εκπαιδευτικές δράσεις το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή συμμετέχει για πρώτη φορά στην Έκθεση με στόχο να ενημερώσει τους επισκέπτες για καίρια περιβαλλοντικά θέματα όπως: την εξοικείωση με το φυσικό περιβάλλον, την κατανόηση των σχέσεων αλληλεξάρτησης που αναπτύσσονται σ' αυτό, την ευαισθητοποίηση του κοινού στους κινδύνους που διατρέχει το φυσικό περιβάλλον σήμερα και την ενεργοποίηση στην κατεύθυνση της διαφύλαξής του.
Η Πρόεδρος του Μουσείου κυρία Νίκη Γουλανδρή, στο πλαίσιο της συνεργασίας δέχτηκε την πρόταση του ΕΚΕΒΙ να είναι η πρώτη Πρέσβειρα Παιδικού Βιβλίου εγκαινιάζοντας έναν νέο θεσμό.

«Ζεστά» στατιστικά νέα: Το παιδικό βιβλίο σε άνθηση
Η Έκθεση έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από το βιβλιόφιλο κοινό από την πρώτη χρονιά λειτουργίας της, αποδεικνύοντας στην πράξη αυτό που δείχνουν οι αριθμοί: το παιδικό βιβλίο παρουσιάζει μια θεαματική αύξηση τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία (19/11/2009) που προέκυψαν από την ηλεκτρονική βάση δεδομένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ του ΕΚΕΒΙ, το 2008 κυκλοφόρησαν 2.100 παιδικά και εφηβικά βιβλία στην Ελλάδα (289 τίτλοι περισσότεροι από την προηγούμενη χρονιά). Η εντυπωσιακή αύξηση κατά 16,1% δηλώνει την άνθιση του συγκεκριμένου τομέα στον εκδοτικό κλάδο. Και σημειωτέον, το παιδικό βιβλίο έχει περάσει το ποσοστό του 21% στο σύνολο της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής (δηλαδή, 1 στα 5 βιβλία που τυπώνονται είναι παιδικό).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέψεις οργανωμένων ομάδων μαθητών παρουσιάζουν σημαντική αύξηση αφού 75 τάξεις από σχολεία της Αττικής και της περιφέρειας (Ξυλόκαστρο, Αίγινα, Πρέβεζα…) έχουν ήδη προγραμματίσει την συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις – εντυπωσιακή η παρουσία των εφήβων από 27 γυμνάσια και 4 λύκεια. Η προσέλευση του κοινού αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο αφού χιλιάδες γονείς με τα παιδιά τους κατακλύζουν κάθε χρόνο τους εκθεσιακούς χώρους απολαμβάνοντας την επαφή με τον κόσμο του βιβλίου, της δημιουργικής σκέψης και της πανσπερμίας των χρωμάτων στα παιδικά μάτια.

Η Έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από 9:00 έως 20:00. Είσοδος δωρεάν.

Ενημερωθείτε για όλες τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΕΚΕΒΙ.

ΠΩΣ ΠΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Αττικής Helexpo Palace Λεωφ. Κηφισίας 39, 151 23 - ΜΑΡΟΥΣΙ Αθήνα

Δωρεάν στάθμευση και μεταφορά προς και από την Έκθεση
Οι επισκέπτες θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν στάθμευση στο πάρκιν του Carrefour.
Επίσης, δωρεάν μεταφορά των επισκεπτών από το μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας στην HELEXPO.

Πιο κοντινός σταθμός «Δουκίσσης Πλακεντίας.» Από εκεί το ΕΚΕΒΙ θα διαθέτει 3 μικρά λεωφορεία που θα μεταφέρουν κάθε τέταρτο τους επισκέπτες προς και από το κτήριο της Έκθεσης με ενδιάμεση στάση το σταθμό «Ειρήνη» του ΗΣΑΠ.
Τα λεωφορεία της Έκθεσης θα σταθμεύουν στην έξοδο του σταθμού Μετρό "Δουκίσσης Πλακεντίας προς Αθήνα", κοντά στην αντίστοιχη έξοδο του Προαστιακού προς Αθήνα.

Με το λεωφορείο:
Γραμμές: 550 Π. Φάληρο – Κηφισιά
Α7 Κάνιγγος - Κηφισιά - Ν. Ερυθραία Β7 Κάνιγγος - Μαρούσι - ΟΑΚΑ 10 Φιλοθέη - Μαρούσι (Δημοτική Συγκοινωνία Αμαρουσίου) Στάση: Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO (κάθοδος Κηφισίας) Ολυμπιακό Στάδιο (άνοδος Κηφισίας, υπόγεια διάβαση)


Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα της έκθεσης: http://www.childrensbookfair.gr/




Πηγή: Εθνικό Κέντρο Βιβλίου  www.ekebi.gr

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010


O.S.F.P

Ημέρα Προστασίας Δεδομένων

Ημέρα Προστασίας Δεδομένων

Στις 28 Ιανουαρίου θα εορταστεί η ημέρα προστασία προσωπικών δεδομένων 2010 (Data Protection Day). Στο πλαίσιο του εορτασμού που θα πραγματοποιηθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει ανακοινωθεί και διαγωνισμός πολυμέσων για νέους ηλικίας 15 – 19 ετών με τίτλο «Η ιδιωτικότητα είναι ανθρώπινο δικαίωμα, προστάτευσέ τη».

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τα έργα τους στην ιστοσελίδα της καμπάνιας www.dpd.eun.org. Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί και τρία εξαιρετικά βίντεο τα οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.





osfp gia pada

karavi

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2010

Φιλοτελικό Μουσείο

Φιλοτελικό Μουσείο
Το Μουσείο λειτουργεί από το 1978. Η αίθουσα του Α' ορόφου, προορίζεται για διαλέξεις, κινηματογραφικές προβολές και εκθέσεις. Στην ίδια αίθουσα υπάρχει επίσης βιβλιοθήκη-ταινιοθήκη με ειδικά βιβλία και περιοδικά, που αναφέρονται στην ιστορία των ταχυδρομείων και του φιλοτελισμού.

Οι δύο άλλες αίθουσες, βρίσκονται στο υπόγειο του κτιρίου και αποτελούν τον κύριο εκθεσιακό του χώρου. Περιλαμβάνουν γραμματοκιβώτια, χρηματοκιβώτια, σφραγιστικές μηχανές, τσάντες και σάλπιγγες ταχυδρομικών αποστολών και άλλα υλικά από τις Υπηρεσίες Ταχυδρομείων, Τηλεγράφων και τηλεφώνων.

Επίσης εκτίθεται οτιδήποτε σχετίζεται με τα γραμματόσημα και τη διαδικασία εκτύπωσής τους. Το Μουσείο διαθέτει ειδικό χρονολογικό σήμαντρο, που έχει παράσταση την κεφαλή του Ερμή.

Διεύθυνση: Πλατεία Σταδίου 5 & Φωκιανού 2, Τ.Κ. 11635, Αθήνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 210 7519042, +30 210 7519066

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00


Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3426

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας

Αρχαιολογικό Μουσείο Αστυπάλαιας


Η έκθεση είναι διαχρονική και περιλαμβάνει ευρήματα που καλύπτουν ευρύ χρονολογικό φάσμα από την προϊστορική εποχή έως και τα μεσαιωνικά χρόνια.

Αστυπάλαια (Νομός Δωδεκανήσου)

Τηλέφωνο: +30 22430 61500
Email: protocol@kbepka.culture.gr

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1.


Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3294

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη

Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη
"Το «Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας» το στεγάζω σ' ένα κτίριο Αστικής Φρουριακής Αρχιτεκτονικής της Ηπείρου του 18ου αιώνα, που θεμελίωσα το 1983 και το τελείωσα το 1994.Τα σχέδια του Μουσείου τα έκανα, στην αρχή, με ελεύθερο σχέδιο και μετά με αξονομετρικό και προοπτικό (με αρκετές λεπτομέρειες). Στη συνέχεια, για να αντιληφθώ τον όγκο, έφτιαξα μακέτες (τόσο για το εξωτερικό του, όσο και το εσωτερικό του) με κλίμακα 1:25.Στο τέλος, προκειμένου να βγάλω την οικοδομική άδεια, φίλοι μου - επιτυχημένοι σήμερα μηχανικοί - μετέφεραν τη δική μου μελέτη σε γραμμικό σχέδιο και ανέλαβαν δωρεάν τις διαδικασίες προς την πολεοδομία. Όσον αφορά το κατασκευαστικό μέρος - εξωτερικά - αφού είχα πλέον έτοιμο τον τσιμεντένιο σκελετό (κολόνες και στέγες) έκανα επί τόπου παραδείγματα τοίχων, τόξων, επίκρανων κ.λπ., και με ακολούθησαν τεχνίτες και χτίστες, με την επίβλεψή μου πάντα. Τις στέγες, τις κάλυψα με μαυρόπλακα. Για να δώσω δε την εντύπωση ύπαρξης γρυπίδων, πελέκησα το τσιμέντο (στην απόληξή του) με βελόνι και ντεσιλίδικο.Την αίσθηση ότι το όλο κτιριακό συγκρότημα είναι πακτωμένο πάνω σε βράχο, την έδωσα κάνοντας καλλιτεχνικό μετασχηματισμό με μεγάλα βράχια που έβγαλα από την εκσκαφή.Με τσιμεντοχρώματα δε, έκανα πατίνα, για να προστατεύσω τον επισκέπτη από οπτική μόλυνση (ό,τι τεχνητό να μοιάζει φυσικό - και έτσι η επέμβασή μου καθόλου να μην τραυματίζει το φυσικό περιβάλλον). Διασκέδασα τον υπόλοιπο χώρο, με βραχόκηπους και καλντερίμια (για λειτουργικούς τάχα λόγους, αλλά και για αισθητικούς). Το καλντερίμι που οδηγεί από το εκδοτήριο εισιτηρίων στην άσφαλτο, είναι για πραγματική χρήση. Πρόσεξα ιδιαίτερα την κατασκευή του (θα παρατηρήσετε την άσκηση της ποδικής σας καμάρας). Αφού εξασφάλισα το στεγασμένο εξωτερικό κέλυφος του Μουσείου (2500 m3), ήρθα να δουλέψω στο εσωτερικό του. Εδώ, έκανα - πάλι μόνος μου - την όλη διαρρύθμιση των χώρων σε επίπεδα (παράλληλα, συνάλληλα και διάλληλα), ανάλογα με το ιστορικό θέμα που ήθελα να αναπτύξω. Για σιδηροκατασκευές, χτίσιμο τούβλων, μικρές οπλισμένες πλάκες κ.λπ., χρησιμοποίησα τεχνίτες. Η γενική επίβλεψη και αυτών των εργασιών, έγινε από μένα τον ίδιο.Έπειτα, αρχίζει η καλλιτεχνική μου δουλειά. Τους τοίχους από τούβλα που παραλαμβάνω από τους τεχνίτες, τους επενδύω με πέτρα (όπως για παράδειγμα στις φυλακές και το διάδρομό τους). Άλλα μεγάλα ανοίγματα τα μεταπλάθω σε βράχια, σπηλιές ή βουνά, με λινάτσα ("Φιλόσοφος", "Κούγκι", "Επανάσταση", "Πίνδος") και άλλα τα μεταπλάθω με νευρομετάλ, σε όγκους σπιτιών, δρόμων κ.λπ. ("Κύπρος", "Κυρά της Ρω", "Μικρά Ασία")."

Μπιζάνι Ιωαννίνων, Τ.Κ. 45500, Ιωάννινα (Νομός Ιωαννίνων)

Τηλέφωνο:+30 26510 92128, 6932 407116
Φαξ:+30 26510 92128

Ώρες λειτουργίας

Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3261

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Το αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς στις αποθήκες υπάρχει πλήθος σημαντικών ευρημάτων και από τους προϊστορικούς χρόνους (π.χ. Νέα Νικομήδεια), αλλά και από την εποχή του Σιδήρου (Νεκροταφείο Τύμβων Βεργίνας). Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές. Σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου έιναι η επιγραφή με το "Γυμνασιαρχικό" Νόμο της Βέροιας (κανονιστικό κείμενο της λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης).

Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

Το Μουσείο υπάγεται υπηρεσιακά στη ΙΖ' ΕΠΚΑ και κατά το παρελθόν οργάνωσε πολιτιστική εκδήλωση με έργα ζωγραφικής, σε συνεργασία με την Πολιτιστική Επιχείρηση του Δήμου Βέροιας (Ιούνιος 1999).
Συντάκτης
Ε. Ψαρρά, αρχαιολόγος

Διεύθυνση:Ανοίξεως 47, Τ.Κ. 59100, Βέροια (Νομός Ημαθίας)

Τηλέφωνο: +30 23310 24972

Ιστοσελίδα:http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3298

Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας

Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας
Το αρχοντικό Σαράφογλου καταλαμβάνει δεσπόζουσα θέση σε μια τυπική οικοδομική νησίδα που εκτείνεται γύρω από τη μεταβυζαντινή εκκλησίας της Παναγίας Βαλτεσσινής. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε μία μεγάλη σκεπαστή αυλή, βοτσαλοστρωμένη με γεωμετρικά μοτίβα. Στον όροφο, τα δωμάτια ανοίγονται προς μια ευρύτατη σάλα, με υπερυψωμένες στοές στις δύο πλευρές και με υαλοστάσιο προς την αυλή.

Η αρχική φάση του αρχοντικού ανάγεται στον 18ο αιώνα, με διαδοχικούς ιδιοκτήτες τους Α.Καμπουρονίκο, Γ.Πετρά και Κ. Σαράφογλου. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα αποκτά την εικόνα της πλούσιας αστικής κατοικίας με πολυάριθμα δωμάτια και αξιόλογο εσωτερικό διάκοσμο, που αφαιρέθηκε κατά τον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο από αξιωματικούς της Αντάτ. Οι εργασίες αποκατάστασης είχαν στόχο τη στέγαση σε αυτό του Λαογραφικού Μουσείου της πόλης.
Βέροια (Νομός Ημαθίας)

Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό:Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:08:30-15:00
Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3259

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:

Αρχιτεκτονικά μέλη από την Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας).

Ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων.

Μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας.

Επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.



Τηλέφωνο: +30 27550 22201

Φυλάκιο / εκδοτήριο εισιτηρίων

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1


ιστοσελιδα http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3293

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης

Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης στεγάζεται στο παλιό γυμνάσιο της πόλης και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από ανασκαφικές έρευνες στην Λοκρίδα. Η πλειονότητα των αντικειμένων προέρχονται από την περιοχή της Αταλάντης, όπου τοποθετείται η αρχαία πόλη Οπούς. Στις τρείς αίθουσες του μουσείου εκτίθενται χαρακτηριστικά ευρήματα, που περιέχονται σε θεματικές ενότητες, οι οποίες καλύπτουν ολόκληρη την προϊστορική και την ιστορική περίοδο, έως τα ρωμαϊκά χρόνια.

Όλες οι ενότητες παρουσιάζουν σημαντικά εκθέματα, χαρακτηριστικά της ανθρώπινης πολιτιστικής συμπεριφοράς σε κάθε χρονική περίοδο. Περαιτέρω θεματική ταξινόμηση των εκθεμάτων, με αναφορές στην ένδυση, τον οπλισμό, τη λατρεία, τα ταφικά έθιμα, την τεχνολογία και τον οικιακό εξοπλισμό συγκεκριμένων περιόδων επαυξάνουν τον σκοπό του μουσείου, που είναι κυρίως η προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και η κατανόηση από το ευρύ κοινό του τρόπου της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δράσης σε κάθε χρονική περιόδο, μέσα από αντικείμενα καθημερινής ζωής και τέχνης.


Βαρώνου Βελλίου 21, Τ.Κ. 35200, Αταλάντη (Νομός Φθιώτιδος)

Τηλέφωνο: +30 22330 23355, +30 22330 89210
Email: protocol@idepka.culture.gr


Φυλάκιο / εκδοτήριο εισιτηρίων

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1

Ημέρες Ελευθέρας Εισόδου
6 Μαρτίου - Μνήμη Μελίνας Μερκούρη
5 Ιουνίου - Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
18 Απριλίου - Διεθνής Ημέρα Μνημείων
18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων
Tο τελευταίο Σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου κάθε έτους (Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Οι Κυριακές κατά το διάστημα από 1 Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου
Οι επίσημες αργίες του Κράτους
Η πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, πλην των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου (όταν η πρώτη Κυριακή είναι αργία, ως ημέρα εισόδου καθορίζεται η δεύτερη Κυριακή.)
27 Σεπτεμβριου, Παγκοσμια μερα τουρισμου


Ιστοσελιδα:http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3394

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας


© Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού

Άποψη της εισόδου του Μουσείου

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνος εκτίθενται με τη μορφή της μόνιμης συλλογής, ευρήματα που προέρχονται κυρίως από το γειτονικό ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνος, αλλά και επιλεγμένα ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων. Η έκθεση καλύπτει τις περιόδους από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή. Ανάμεσα στα εκθέματα, σημαντικότερο θεωρείται το σύνολο των γλυπτών από το ιερό της Αρτέμιδος.

Το κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου αποτελείται από δύο επίπεδα. Στον όροφο βρίσκεται ο χώρος έκθεσης που αποτελείται από πέντε (5) αίθουσες και ένα (1) αίθριο. Στο κάτω επίπεδο βρίσκονται αποθήκες, εργαστήρια και γραφεία. Το Μουσείο υπάγεται διοικητικά στη Β' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Αττικής


Διεύθυνση: Μαρκόπουλο Μεσογείων, Βραυρώνα (Νομός Αττικής)

Τηλέφωνο: +30 22990 27020

Εισιτήρια
Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2

Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
Δευτέρα: κλειστά
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Ιστοσελίδα: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3359

Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος

Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος

Στις συλλογές του μουσείου περιλαμβάνονται ευρήματα από τα Γεωμετρικά μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια από τις ανασκαφές στον Αετό και στις άλλες θέσεις. Το Μουσείο διαθέτει σημαντική γεωμετρική συλλογή.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι:

Δακτυλιόσχημο αγγείο με γωνιώδη τοιχώματα, διακοσμημένο με πυκνές λεπτές ταινίες στις πλευρές του δακτυλίου, διαγραμμισμένα τρίγωνα στο λαιμό και μετόπες με χιαστί στη λαβή. Τέλος ύστερης γεωμετρικής περιόδου.
Αναθηματική επιγραφή που αναφέρει την Αθηνά και την Ηρα από το Σπήλαιο της πόλης. Υστερη αρχαϊκή περίοδος.
Διοικητικές Πληροφορίες

Υπηρεσιακή Μονάδα:
ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων

ΔιευθυνσηΒαθύ Ιθάκης, Τ.Κ. 28300, Ιθάκη (Νομός Κεφαλληνίας)

Τηλέφωνο: +30 26740 32200

Ώρες λειτουργίας
Ώρες Λειτουργίας

Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00
Κάθε Τετάρτη το μουσείο παραμένει ανοιχτό μέχρι τις 23.00 κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι τις 21.00 κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ιστοσελίδα:http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3296

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφιπόλεως

Εισαγωγή Το Μουσείο της Αμφίπολης αποτελεί ένα πολύπλευρο σύνολο χώρων και ανθρώπινου δυναμικού με πολλές και διαφορετικές λειτουργίες, σε σχέση με την προστασία και την ανάδειξη των αρχαιοτήτων. Στην έκθεση του Μουσείου μπορεί κανείς να γνωρίσει την ιστορική πορεία της αρχαίας πόλης και της άμεσης περιοχή της. Στις αποθήκες και τα εργαστήριά του εξασφαλίζεται η φύλαξη και πραγματοποιείται η συντήρηση και η μελέτη των ευρημάτων που οι αρχαιολογικές ανασκαφές φέρνουν στο φως.


Διεύθυνση: Αμφίπολη Σερρών, Τ.Κ. 65052, Αμφίπολη (Νομός Σερρών)
Τηλέφωνο: +30 23220 32474
Ώρες λειτουργίας:

Εισιτήριο:
Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:

Ιστοσελίδα Μουσείου:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3250


Πηγή:
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3250

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ιδρύθηκε το 1994. Πρόκειται για ένα μοναδικό μονώροφο αρχιτεκτόνημα με επένδυση από γκρίζα λάβα που κυριαρχεί στην περιοχή. Έχει ως σκοπό την μελέτη, έρευνα, ανάδειξη, έκθεση, συντήρηση και φύλαξη του απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Διεύθυνση: Σίγρι, Τ.Κ. 81112, Λέσβος (Νομός Λέσβου)
Τηλέφωνο: +30 22530 54434, +30 22510 47033
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Μάρτιος : καθημερινά 9.00 - 15.00, Απρίλιος- Μάιος: καθημερινά 9.00 - 17.00, Ιούνιος έως και Σεπτέμβριος: καθημερινά 8.00 - 20.00, Οκτώβριος - Νοέμβριος: καθημερινά 9.00 - 15.00



Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3286



Πηγή:6 http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=328

Μουσείο Ελληνικών

Μουσείο Ελληνικών


Στο Μουσείο εκτίθενται περίπου τα μισά όργανα της συλλογής Ανωγειανάκη, με κριτήριο όχι μόνο την αισθητική και τη διακόσμησή τους αλλά κυρίως το εθνολογικό και το μουσικολογικό τους ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διάθεση των ερευνητών και θα αποτελέσουν υλικό για κινητές εκθέσεις στην επαρχία, σε σχολεία ή για περιοδικές εκθέσεις ειδικού ενδιαφέροντος.
Διεύθυνση:
Τηλέφωνο:
Ώρες λειτουργίας:

Εισιτήριο:
Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3251



Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3251

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου


Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
Περιγραφή – ιστορικό Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου θεμελιώθηκε το 1957, σε αντικατάσταση του παλιού κτηρίου που καταστράφηκε από το μεγάλο σεισμό που έγινε στο νησί το 1953. Το 2000 ολοκληρώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού η αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτηρίου, που είχε ταλαιπωρηθεί από διάφορους σεισμούς, καθώς και η αναμόρφωση της έκθεσής Διεύθυνση: Γ. Βεργωτή
Τηλέφωνο: +30 26710 28300
Ώρες λειτουργίας: Ώρες Λειτουργίας
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Η πρώτη αίθουσα του Μουσείου θα παραμείνει κλειστή για το κοινό.



Ημέρες Αργίας







Θεοφάνεια: 08:30 - 15:00

Μ. Σάββατο: 08:30 - 15:00


Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2
Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:
http://www.agrotravel.gr/agro/Documents/Agrotravel/landmark/kefalonia/arxaiologikoargostoliou/photo?image_scale=popup


http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3287

Αρχαιολογική Συλλογή Αμοργού

Αρχαιολογική Συλλογή
Αμοργού

Ιστορικό μνημείο της Ενετοκρατίας, πιθανώς του 16ου αιώνα. Εδωρήθη το 1963 από την Σόφη Γιαννακού στον Σύνδεσμο των Αμοργίνων.
Σε Προθήκη εκτίθενται δείγματα μικροτεχνικής παραγωγής από πηλό, χαλκό, χρυσό, κτλ. η Έκθεση περιλαμβάνει κυρίως επιφανειακά ευρήματα όπως επιγραφές ανάγλυφα ,αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη.:
Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι

· γλυπτά

· αγάλματα

· ανάγλυφα από την Αρχαϊκή περίοδο

· δείγματα μικροτεχνικής παραγωγής

· Μαρμάρινα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3258


Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3258
Αρχαιολογική Συλλογή
Αμοργού

Ιστορικό μνημείο της Ενετοκρατίας, πιθανώς του 16ου αιώνα. Εδωρήθη το 1963 από την Σόφη Γιαννακού στον Σύνδεσμο των Αμοργίνων.
Σε Προθήκη εκτίθενται δείγματα μικροτεχνικής παραγωγής από πηλό, χαλκό, χρυσό, κτλ. η Έκθεση περιλαμβάνει κυρίως επιφανειακά ευρήματα όπως επιγραφές ανάγλυφα ,αγάλματα και αρχιτεκτονικά μέλη.:
Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι

· γλυπτά

· αγάλματα

· ανάγλυφα από την Αρχαϊκή περίοδο

· δείγματα μικροτεχνικής παραγωγής

· Μαρμάρινα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3258

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους

Το παλαιότερο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους αποτελείται από το "Καλλέργειο". Πρόκειται για ένα κηρυγμένο νεοκλασικό καποδιστριακό κτήριο που οικοδομήθηκε το 1830 ως κατοικία της οικογένειας του Στρατηγού Δημήτρη Καλλέργη

Διεύθυνση: Βασ. Όλγας 2, Τ.Κ. 21200, Άργος (Νομός Αργολίδας)
Τηλέφωνο: +30 27510 68819
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό:
Δευτέρα: κλειστά
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:

Ημέρες Αργίας: 25 Μαρτίου: κλειστά

Εισιτήριο: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2
Πρόσβαση στο Μουσείο:
Πεζά από την στάση ΚΤΕΛ Άργους.
Πεζά από την στάση του ΟΣΕ Άργους (διαδρομή 20 λεπτών).
Με αυτοκίνητο, δυνατότητα parking στον χώρο της σύγχρονης αγοράς πλησίον του Μουσείου εκτός Τετάρτης και Σαββάτου.



Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3407

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3407

Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας

Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας

Η Αρχαιολογική Συλλογή Αρτας στεγάζεται από το 1973 στην Τράπεζα της Μονής Παρηγορήτισσας Αρτας, κτίσμα του 13ου αι. μ.Χ. Μελλοντικά προβλέπεται η κατασκευή σύγχρονου Μουσείου στην πόλη της Αρτας.

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3288
Διεύθυνση: Παρηγορίτισσα, Τ.Κ. 47100, Άρτα (Νομός Άρτης)
Τηλέφωνο: +30 26810 28692
Ώρες λειτουργίας:
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00









Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3288

Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου

Αρχαιολογικό Μουσείο Άνδρου
Διεύθυνση: Ανδρος, Τ.Κ. 84500, Άνδρος (Νομός Κυκλάδων)
Τηλέφωνο: Ανδρος, Τ.Κ. 84500, Άνδρος (Νομός Κυκλάδων)
Ώρες λειτουργίας:

Εισιτήριο:
Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:

Ιστοσελίδα Μουσείου:



Πηγή:

Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης

Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης
Το μικρό αυτό Μουσείο χτίστηκε το 1970 με δαπάνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας και σε σχέδια του Α.Ορλάνδου. Η έκθεση είχε γίνει το 1977 από τον καθηγητή Γ. Δεσπίνη, με ομάδα φοιτητών του Αρχαιολογικού Τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου θεσσαλονίκης.
Διεύθυνση: Μαυρομάτι Ιθώμης, Τ.Κ. 24002, Μελιγαλάς (Νομός Μεσσηνίας)
Τηλέφωνο: +30 27240 51201
Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:08:30-15:00
Ημέρες Αργίας: 25 Μαρτίου: κλειστά
Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3471
Πηγή:

Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας

Βυζαντινό Μουσείο Αντιβουνιώτισσας

Το Μουσείο στεγάζεται στον Ι. Ν. Παναγίας Αντιβουνιώτισσας. Ο ναός, από τους παλαιότερους στην πόλη της Κέρκυρας, χρονολογείται πιθανόν τον 15ο αιώνα. Το 1979 οι οικογένειες Αλαμάνου, Μυλωνόπουλου, Ριζικάκη και Σκάρπα δωρίζουν το ναό στο Ελληνικό Δημόσιο, για να λειτουργήσει ως Μουσείο. Το 1984 μετά από τις απαραίτητες αναστηλωτικές εργασίες εγκαινιάζεται το Μουσείο. Το 1994, μετά από τη δεύτερη και τελειωτική φάση αναστήλωσης του ναού έγινε η τελική επανέκθεση των εικόνων.

Τηλέφωνο: +30 26610 38313
Φαξ: +30 26610 38313
http://odysseus.culture.gr/h/1/gh152.jsp?obj_id=3285

Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας


Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας


Το Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας προσφέρει στον επισκέπτη την πλήρη εικόνα και την ιστορική εξέλιξη της αρχαίας Φωκίδας. Δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει και να παρουσιάσει τα ευρήματα που προέρχονται από την Άμφισσα και τις άλλες θέσεις του Νομού Φωκίδας και καλύπτουν χρονολογικά τους αιώνες από την Εποχή του Χαλκού μέχρι τους πρώιμους βυζαντινούς χρόνουςΔιεύθυνση: Οδός Κεχαγιά, Τ.Κ. 33100, Άμφισσα (Νομός Φωκίδος)
Τηλέφωνο: +30 22650 23344
Ώρες λειτουργίας:

Χειμερινό: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Εισιτήριο: Ολόκληρο: €2, Μειωμένο: €1
Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://www.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3417


Πηγή:
http://www.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3417

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Πολλές και διάφορες ζωγραφιές




Πινακοθήκη Αβέρωφ

Πινακοθήκη Αβέρωφ

Εισαγωγή
Λειτουργεί από το 1988 και περιέχει 250 περίπου έργα των σημαντικότερων Ελλήνων Καλλιτεχνών του 19ου και 20ού αιώνα

Περιγραφή – ιστορικό
Υπάρχου έργα από τους:Γύζη, Βολανάκη, Ιακωβίδη, Παρθένη, Μαλέα, Βυζάντιου, Μόραλη, Μαλάμου, Πρέκα, Τέτση και άλλων.
Τόσο η συλλογή της πινακοθήκης, όσο και το σύγχρονο τριώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζεται, δωρήθηκαν στο Ιδρυμα Ε. Αβέρωφ - Τοσίτσα από τον δημιουργό και ιδρυτή του Ε. Αβέρωφ.
Η συλλογή της Πικακοθήκης Αβέρωφ, θεωρείται από τους ειδικούς, ως μία από τις πληρέστερες αυτής της περιόδου.



Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:

• Π. Προσαλέντης ο νεώτερος. "Πορτρέτο του Γ. Αβέρωφ".
• Νικηφόρου Λύτρα "Η ανατίναξη της Τουρκικής ναυαρχίδας από τον Κανάρη"

Διεύθυνση: Μέτσοβο, Τ.Κ. 44200, Μέτσοβο (Νομός Ιωαννίνων)
Τηλέφωνο: +30 26560 41210, +30 210 6778244
Ώρες λειτουργίας:
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00


Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3251

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3251

Αίγινας Αρχαιολογικό Μουσείο

Αίγινας Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιγραφή – ιστορικό
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Είναι κτισμένο δίπλα στα ερείπια των διαδοχικών προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι ισόγειο, ισόπλευρο, πετρόκτιστο και κεραμοσκεπές με αίθριο στο κέντρο. Ξύλινη στοά περιτρέχει το αίθριο και τη μία εξωτερική πλευρά του κτίσματος.

Η σημερινή έκθεση καταλαμβάνει την απέναντι από την είσοδο του μουσείου πτέρυγα, που αποτελείται από τρεις αίθουσες. Η συλλογή καλύπτει την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στην αριστερή γωνιακή αίθουσα υπάρχουν δύο προθήκες με κεραμική της προϊστορικής εποχής (νεολιθική-μυκηναϊκή εποχή). Μεγάλοι πίθοι της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής εποχής πλαισιώνουν της προθήκες. Στις δύο προθήκες της κεντρικής αίθουσας εκτίθεται κεραμική της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής. Η ποικιλία των εισαγωγών της κεραμικής (Άργος, Ρόδος, Κόρινθος, Αττική) αποδεικνύει την έντονη εμπορική δραστηριότητα των Αιγινητών κατά τους ιστορικούς χρόνους, η οποία μαρτυρείται και στα αρχαία κείμενα. Στην ίδια αίθουσα αντιπροσωπεύεται και η αιγινήτικη πλαστική (7ος -5ος αι. π.Χ.) με σειρά γλυπτών.

Η Αίγινα υπήρξε έδρα μιας από τις πιο γνωστές σχολές πλαστικής κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Την εξέλιξή της εικονογραφούν τα γλυπτά των αετωμάτων των δύο αρχαϊκών ναών του Απόλλωνα, οι δύο σφίγγες του ιερού και μερικά ανάγλυφα (πρώιμη αναθηματική στήλη-υστεροαρχαϊκά ανάγλυφα). Σημαντικότατη είναι η επιγραφή που αναφέρεται στον αρχαιότερο ναό της Αφαίας. Στην δεξιά γωνιακή αίθουσα εκτίθενται σε δύο προθήκες θραύσματα των αετωμάτων της Αφαίας. Οι προθήκες πλαισιώνονται από ανάγλυφα, όρους ιερών και λίγα ελληνιστικά και ρωμαϊκά έργα. Στη στοά του αίθριου εκτίθεται ένα μέρος από την Καποδιστριακή συλλογή αναγλύφων (κυρίως από τη Ρήνεια) που αποτέλεσε το περιεχόμενο του πρώτου "Εθνικού Μουσείου" της Ελλάδος
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Είναι κτισμένο δίπλα στα ερείπια των διαδοχικών προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι ισόγειο, ισόπλευρο, πετρόκτιστο και κεραμοσκεπές με αίθριο στο κέντρο. Ξύλινη στοά περιτρέχει το αίθριο και τη μία εξωτερική πλευρά του κτίσματος.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας είναι το πρώτο "Εθνικό Μουσείο" της Ελλάδος και ιδρύθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ανάμεσα στα άλλα έργα του Ι. Καποδίστρια για την οργάνωση της νεοσύστατης ελληνικής πολιτείας ήταν και η ίδρυση ενός κεντρικού μουσείου. Σ'αυτό συγκεντρώθηκαν αρχαία από διάφορα σημεία της απελευθερωμένης Ελλάδας (τα περισσότερα από τη Ρήνεια - το νεκροταφείο της Δήλου). Πρώτος διευθυντής του ορίστηκε ο Κερκυραίος λόγιος Ανδρέας Μουστοξύδης.

Το μουσείο στεγάστηκε μαζί με άλλα πνευματικά ιδρύματα στο ορφανοτροφείο της Αίγινας, το οποίο απετέλεσε το πρώτο δημόσιο κτήριο που κτίστηκε στο νησί λίγο μετά την άφιξη τον Ιανουάριο του 1828 του Ι. Καποδίστρια. Το 1837 τα περισσότερα αρχαία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο παρέμειναν λιγοστά αρχαία από εκείνα που είχαν συγκεντρωθεί. Το τοπικό μουσείο ιδρύθηκε το 1898 και στεγάστηκε για αρκετά χρόνια στο Κυβερνείο. Το 1926 μεταφέρθηκε στο κεντρικό Σχολείο (Καποδιστριακό κτήριο), όπου παρέμεινε ως το 1981 (το κτήριο επλήγη από σεισμό).

Η συλλογή η οποία πλουτίστηκε με νέα ευρήματα, που προέρχονται από τις νεότερες ανασκαφές στο νησί, στεγάζεται έκτοτε στο κτήριο που κτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας - με δωρεά του Βαυαρικού Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου της Αίγινας.

Η σημερινή έκθεση είναι προσωρινή, καθόσον προβλέπεται η οριστική μεταφορά της συλλογής στο χώρο απ' όπου ξεκίνησε, στο Καποδιστριακό δηλαδή Ορφανοτροφείο, το οποίο επισκευάζεται και διαμορφώνεται, για να στεγάσει το "Διαχρονικό Μουσείο" της Αίγινας.

Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:
• Η επιγραφή της Αφαίας
• Η Σφίγγα της Αίγινας
• H Πρόχους των κριών
•Πήλινος πίθος

Μικρή περιγραφή

Διεύθυνση: Αίγινα, Τ.Κ. 18010, Αίγινα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: +30 22970 22248
Ώρες λειτουργίας: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2

Πρόσβαση στο Μουσείο: Πλοίο ή υδροπτέρυγο από το λιμάνι του Πειραιά. Από το λιμάνι της Αίγινας απέχει 5' με τα πόδια

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3255
Πηγή:http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=32

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου δημιουργήθηκε με σκοπό να εκθέτει ευρήματα από την ανατολική Κρήτη που μέχρι τότε μεταφέρονταν στο Μουσείο Ηρακλείου. Η έκθεση δεν έχει την οριστική της μορφή, καλύπτει όμως ένα τεράστιο χρονικό διάστημα από τη Νεολιθική Εποχή ως το τέλος της Ελληνορωμαϊκής περιόδου. Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει τη διαχρονική εξέλιξη της τέχνης στην περιοχή μέσα από αντιπροσωπευτικά δείγματα διαφόρων ρυθμών και εποχών. Μεγαλύτερα και σπουδαιότερα σύνολα αποτελούν τα κτερίσματα από το πρωτομινωικό νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς κοντά στη Σητεία (3.000-2.300 π.Χ.) στην πρώτη αίθουσα και τα ευρήματα από το ανάκτορο των Μαλλίων που έφεραν στο φως οι έρευνες της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, στην τέταρτη αίθουσα. Πιο διάσημο αντικείμενο θεωρείται το σπονδικό αγγείο που έγινε γνωστό ως "η θεά της Μύρτου".

Το κτίριο του Μουσείου είναι ορθογώνιο με οκτώ αίθουσες για τα εκθέματα, που διατάσσονται κυκλικά γύρω από κεντρικό ορθογώνιο και πλακόστρωτο αίθριο. Μπροστά του ανοίγεται αυλή στεγασμένη που οδηγεί στα γραφεία της Υπηρεσίας (πρώην Εφορείο) και στο εργαστήριο συντήρησης από τη μια και σε κήπο που σε σχήμα Π πλαισιώνει το κεντρικό κτίριο. Μπαίνοντας από την κύρια είσοδο του Μουσείου στον προθάλαμο βρίσκεται στα αριστερά το εκδοτήριο εισιτηρίων και πωλητήριο βιβλίων και καρτών με το μικρό δωμάτιο των φυλάκων πίσω του. Δεξιά βρίσκονται οι τουαλέτες.

Μπροστά ανοίγονται οι αίθουσες των εκθεμάτων. Ο επισκέπτης προχωρά προς αριστερά κι ακολουθώντας πορεία φοράς του ρολογιού, παρακολουθεί τα εκθέματα κατά ανασκαφικά σύνολα και κατά χρονολογική σειρά. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται κτερίσματα που βρέθηκαν το 1971 στο παραθαλάσσιο νεκροταφείο της Αγίας Φωτιάς. Το νεκροταφείο αυτό, το μεγαλύτερο σε αριθμό τάφων της προϊστορικής Κρήτης κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, είχε τουλάχιστον 260 τάφους με πάνω από 1.600 αγγεία, μερικά χάλκινα εγχειρίδια και πολλές λεπίδες οψιανού (3.000-2.300 π.Χ.). Τα αγγεία καμωμένα χωρίς τη βοήθεια κεραμεικού τροχού ακολουθούν διάφορα σχήματα και μαρτυρούν τόσο σχέσεις και επιρροές ενδοκρητικές (κυρίως με την κεντρική Κρήτη), όσο και με τις Κυκλάδες. Οι κυκλαδίτικες επιρροές, μάλιστα, είναι τόσο ισχυρές ώστε μπορούμε να μιλήσουμε για Κρητοκυκλαδικό πολιτισμό.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθεται άλλη περίφημη νεότερη ομάδα κεραμικής από το σημαντικό πρωτομινωικό οικισμό Φούρνου Κορυφή κοντά στο χωριό Μύρτος Ιεράπετρας. Σε αυτή ανήκει το διασημότερο αντικείμενο του Μουσείου "η θεά της Μύρτου". Πρόκειται για έξοχο σπονδικό αγγείο (ΠΜ ΙΙβ περιόδου) με τη μορφή σχηματοποιημένης θεάς με πολύ μικρό κεφάλι πάνω σε ψηλό, λεπτό λαιμό και κωδωνόσχημο σώμα. Με το δεξί χέρι κρατά και παράλληλα με το αριστερό αγκαλιάζει μικρού μεγέθους ραμφόστομη πρόχου, μοναδική έξοδο υγρού από το εσωτερικό του σπονδικού αγγείου.

Στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί περιοδικές εκθέσεις όπως: "Λασίθι 5.000 χρόνια καλλιτεχνικής έκφρασης: Νίκος Σωτηριάδης, προσωπεία-ειδώλια 1997 μ.Χ.", "Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Το αθάνατο νερό" κλπ. Στο άμεσο μέλλον οι αίθουσες θα λάβουν την τελική τους μορφή, καθώς προτίθεται να γίνει επανέκθεση των αντικειμένων στα πλαίσια ένταξης του Μουσείου στο Γ' ΚΠΣ από την ΚΔ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, στην οποία ανήκει.
Συντάκτης
Μαρία Χατζηπαναγιώτη, Αρχαιολόγος

Αρχαιολογική Συλλογή Αγίου Κηρύκου

Αρχαιολογική Συλλογή Αγίου Κηρύκου

Αρχαιολογική Συλλογή Αγίου Κηρύκου
Εισαγωγή



Περιγραφή – ιστορικό
Η Αρχαιολογική Συλλογή Αγίου Κηρύκου περιλαμβάνει ευρήματα από τις περιοχές Ανεμοτάφια, , Σπήλαιο Χρυσοστόμου, και άλλες.

Στη Συλλογή εκτίθενται ειδώλια ζώων, μυθικών όντων (Ερμαφρόδιτου), ενσφράγιστοι κέραμοι και λαβές αμφορέων, μία μεγάλη συλλογή, γυάλινα μυροδοχεία, εργαλεία, καλλωπιστικά σκέυη, όπλα, νομίσματα, πήλινα και χάλκινα αγγεία και άλλα ευρήματα.

Το σημαντικότερο έκθεμα της Συλλογής είναι το "ανάγλυφο του καταφυγίου", επιτύμβιο ανάγλυφο των αρχαϊκών / πρώιμων κλασικών χρόνων, έργο μεγάλου Παριανού καλλιτέχνη. Το ανάγλυφο απεικονίζει το θέμα του αποχαιρετισμού της νεκρής από την οικογένειά της και ξεχωρίζει για τον ανάλαφρο νησιωτικό ρυθμό και τις οι πλούσιες πτυχώσεις των ενδυμάτων.




Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:
• _______________
• _______________
• _______________
• _______________
• _______________
Μικρή περιγραφή

Διεύθυνση: ΄Αγιος Κήρυκος, Άγιος Κήρυκος (Νομός Σάμου)
Τηλέφωνο: +30 22750 31300
Ώρες λειτουργίας:
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00




Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3252h/1/gh155.jsp?obj_id=3252

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3252

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών

Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών

Περιγραφή – ιστορικό
Στα εκθέματα του Μουσείου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- Ατμομηχανές από το 1884,

- Ατμομηχανές συρμών ορυχείων,

- Βαγόνια παλαιών συρμών, βασιλικά οχήματα και το καπνιστήριο όχημα του σουλτανικού συρμού του Αβδούλ Αζίζ,

- Τραμ των Αθηνών των περασμένων δεκαετιών,

- Χειροκίνητες και ποδοκίνητες δραιζίνες,

- Μακέτες και φωτογραφικό υλικό,

- Όργανα, εκτυπωτικά εργαλεία, εισιτήρια, στολές και μηχανουργικά εργαλεία του περασμένου αιώνα.

Διεύθυνση: Σιώκου 4, Σεπόλια, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο:
+30 210 4903163, 5246580, 5126295

Ώρες λειτουργίας:
Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00


Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3369

Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3369

Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών

Μουσείο βασιλικών τάφων Αιγών


Εισαγωγή

Περιγραφή – ιστορικό
Με την αποκάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών, το 1977, άρχισε αμέσως η συντήρηση των περίφημων τοιχογραφιών που τους διακοσμούσαν. Παράλληλα, δημιουργήθηκε επιτόπου εργαστήριο συντήρησης για την διάσωση και αποκατάσταση των εξαιρετικά σημαντικών κινητών ευρημάτων που περιείχαν. Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο που εγκιβωτίζει και προστατεύει τα αρχαία μνημεία, διατηρώντας σταθερές τις συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας, πράγμα απαραίτητο για την διάσωση των τοιχογραφιών.

Το κτίσμα αυτό εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, ενώ στο εσωτερικό του εκτίθενται από το Νοέμβριο του 1997 οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.

Υπηρετώντας το ουτοπικό όνειρο της "αιώνιας" διατήρησης, η σύγχρονη τεχνολογία επιστρατεύεται για να σταματήσει τη φυσική διαδικασία της φθοράς. Το αρχαίο αντικείμενο καθαρίζεται, συντηρείται, "αποκαθίσταται" και εκτίθεται στο κοινό αποξενωμένο από την πρωτογενή λειτουργία του. Ό,τι "πέθανε" και θάφτηκε, ακολουθώντας το νεκρό στον τάφο του, μπορεί ίσως να επιστρέψει κάποτε ξανά στο φως, όμως ποτέ πια δε θα είναι αυτό που ήταν.

Ο τρόπος έκθεσης οφείλει να σέβεται τη μορφή και το χαρακτήρα του, ωστόσο δεν μπορεί παρά να εκφράζει την αισθητική των συγχρόνων στις ιδεολογικές ανάγκες των οποίων απευθύνεται. Με γνώμονα αυτές τις σκέψεις επιλέχθηκαν για την έκθεση φόρμες αυστηρά λιτές, διαχρονικά γεωμετρικές και υλικά μοντέρνα και ουδέτερα που ανταποκρίνονται στις πιο αυστηρές προδιαγραφές συντήρησης: μέταλλο, κρύσταλλο, θαμπό αλουμίνιο, συνθετικό γυαλί. Χρησιμοποιήθηκε ό,τι καλύτερο διαθέτει η σύγχρονη διεθνής τεχνολογία στον τομέα της μουσειογραφίας, μετάλλινες, στεγανές, αυτόνομα κλιματιζόμενες προθήκες, κρυστάλλινες οπτικές ίνες, μετάλλινα, ηχοαπορροφητικά πετάσματα, πολλαπλά ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, ώστε να εξασφαλίσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προστασίας και διαρκούς συντήρησης για τα ευρήματα, χωρίς ωστόσο να θυσιάσουμε την ατμοσφαιρικότητα που έπρεπε να έχει αυτή η έκθεση που θέλει να απευθύνεται όχι μόνο στη λογική αλλά και στο συναίσθημα.

Παίρνοντας ως αξίωμα την ιδέα ότι ο θάνατος, το παρελθόν, το χώμα και η λήθη είναι σκιά και απουσία χρώματος, ενώ η ζωή και η μνήμη είναι φως και χρώμα, οι εμπνευστές αυτής της έκθεσης δημιούργησαν έναν κόσμο σκιών, όπου πάμφωτα και θερμά βασιλεύουν τα αρχαία αντικείμενα και όπου, εκτός από τα μνημεία, το μόνο χρώμα είναι η πορφύρα, υπαινιγμός του αίματος των βασιλικών νεκρών. Το σκοτάδι που βασιλεύει στο χώρο γεννά δέος, κάνει τις φωνές να γίνονται ψίθυροι και υποβάλλει την ατμόσφαιρα της χώρας των νεκρών, όπου ο επισκέπτης πλανιέται ξετυλίγοντας το κουβάρι της μνήμης.
Για να σωθούν οι βασιλικοί τάφοι των Αιγών και οι θαυμάσιες τοιχογραφίες της αρπαγής της Περσεφόνης και του βασιλικού κυνηγιού, τα μοναδικά πρωτότυπα έργα μεγάλων ζωγράφων της κλασικής αρχαιότητας που έφτασαν ως εμάς, κατασκευάστηκε ένα τεράστιο υπόγειο κέλυφος προστασίας με ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου και κλιματισμού που εξασφαλίζει τις απαραίτητες σταθερές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας στην περιοχή των τάφων, δίνοντας εξωτερικά την εντύπωση αρχαίου ταφικού τύμβου, καθώς είναι καλυμμένο με χώμα. Στο υπόγειο κέλυφος, γύρω από τους χώρους όπου εγκιβωτίζονται οι τέσσερις τάφοι -τρεις μακεδονικοί και ένας κιβωτιόσχημος- και τα θεμέλια του υπέργειου "ηρώου", υπάρχουν τέσσερις συνεχιζόμενες πολυγωνικές αίθουσες, η έκταση των οποίων φτάνει τα 1200 τετραγωνικά μέτρα.

Οι θησαυροί δεν απομακρύνθηκαν από τον τόπο που βρέθηκαν, δίπλα στους τάφους που τους περιείχαν. Το κέλυφος προστασίας σημαίνει τη θέση και προστατεύει τους τάφους, ανακαλώντας, με την εξωτερική μορφή του την εικόνα της Μεγάλης Τούμπας που έκρυβε και απομόνωνε τους οίκους των νεκρών, αποχωρίζοντας τους με τον όγκο των χωμάτων της από τους ζωντανούς.

Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:





Μικρή περιγραφή

Διεύθυνση: Τ.Κ. 59031, Βεργίνα (Νομός Ημαθίας)
Τηλέφωνο: +30 23310 92347 vergina@culture.gr
Ώρες λειτουργίας: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Εισιτήριο: Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €8, Μειωμένο: €4
Α.Μ.Ε.Α:
Πρόσβαση στο Μουσείο:

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3297



Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3297

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων


Περιγραφή – ιστορικό

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται σε τρεις κύριες ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα, οι οποίες υποδιαιρούνται σε επιμέρους θεματικές ομάδες. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα. Το μουσείο έχει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κύριος στόχος είναι να συμβάλλει στην επιμόρφωση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συγχρόνως να ικανοποιεί τον απαιτητικό επισκέπτη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Πολυχρονίου και Ν. Φιλιππίδη. Στο εξωτερικό του υπάρχουν αναφορές στα παραδοσιακά κτίσματα της Θράκης.Το κτήριο αποτελείται από το υπόγειο (στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια, οι αποθήκες αρχαίων και υλικών, οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις) το ισόγειο (όπου υπάρχουν τα εργαστήρια συντήρησης, οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακός χώρος) και τον όροφο (που περιλαμβάνει γραφεία και εκθεσιακό χώρο).

Στα γραφεία κατά τις ώρες 7:30 πμ.- 2:30 μμ. εξυπηρετείται το κοινό για διοικητικές υποθέσεις. Το Μουσείο υπάγεται στη ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής. Πρόθεση της Εφορείας είναι να μεταβληθεί σε χώρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να συμβάλλει δυναμικότερα στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη στα δύο χρόνια της λειτουργίας του, έχουν οργανωθεί επιστημονικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων διεξήχθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου 2001 συμπόσιο με θέμα "Κλαζομενές, Τέως και Άβδηρα: Μητροπόλις και αποικία". Τον Ιούνιο του 2002 φιλοξενήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Ισπανών στο πλαίσιο γενικότερης συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με την αντίστοιχη Περιφέρεια της Αdra και το Πανεπιστήμιο της Granada.

Στους άμεσα πραγματοποιήσιμους στόχους συγκαταλλέγεται η οργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων, περιοδικών εκθέσεων αρχαιολογικού ή εικαστικού περιεχομένου και η εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος.
Οι ανασκαφές στα αρχαία Άβδηρα ξεκίνησαν το 1950. Τα ευρήματα αρχικά στεγάζονταν στο Μουσείο Καβάλας. Από το 1973 (όταν ο Ν. Ξάνθης ενσωματώθηκε στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής) φυλάσσονταν στο Μουσείο Κομοτηνής.

Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού άρχισε ενέργειες για ανέγερση Μουσείου στα Άβδηρα. Η απόφαση για την ίδρυσή του υπογράφτηκε το 1984. Το 1985 η Κοινότητα Αβδήρων παραχώρησε για το σκοπό αυτό ένα οικόπεδο μέσα στο χωριό. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1989 και ολοκληρώθηκαν το 1992. Η επίσημη παραλαβή του έγινε το 1993. Το 1994 άρχισαν οι εργασίες προετοιμασίας της έκθεσης.

Τα χρόνια 1995 - 1998 επιλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν τα προς έκθεση αρχαία από τα Μουσεία Καβάλας και Κομοτηνής. Το 1997 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η πρόταση της Εφορείας για το εκθεσιακό πρόγραμμα. Το 1998 - 1999 έγιναν οι εργασίες της επανέκθεσης. Τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Ιανουαρίου 2000.
Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:

Μικρή περιγραφή

Διεύθυνση: Λ. Λαζαρίδη 2, Άβδηρα (Νομός Ξάνθης)
Τηλέφωνο: +30 25410 51003, +30 25410 51783
Ώρες λειτουργίας: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00


Α.Μ.Ε.Α: 1. Ράμπα για πρόσβαση στο Μουσείο από τον εξωτερικό χώρο
2. Ράμπα για διέλευση από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον εκθεσιακό χώρο ισογείου
3. Ασανσέρ για διακίνηση άνάμεσα στον ισόγειο και τον όροφο
4. Ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες
Πρόσβαση στο Μουσείο: Από Ξάνθη προς Άβδηρα με λεωφορείο ΚΤΕΛ
Δρομολόγια: 9:30, 11:00, 12:30, 13:50
Από Άβδηρα προς Ξάνθη με λεωφορείο ΚΤΕΛ
Δρομολόγια:11:30, 13:00, 14:30

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3391
Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3391



My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί