Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων


Περιγραφή – ιστορικό

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων εκτίθενται αντικείμενα που βρέθηκαν στην πόλη και τα νεκροταφεία των αρχαίων Αβδήρων. Η έκθεση καλύπτει τη χρονική περίοδο από τον 7ο αι. π.Χ. μέχρι τον 13ο αι. μ.Χ. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται σε τρεις κύριες ενότητες: δημόσιος βίος, ιδιωτικός βίος και ταφικά έθιμα, οι οποίες υποδιαιρούνται σε επιμέρους θεματικές ομάδες. Τα εκθέματα πλαισιώνονται από επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια, χάρτες και διαγράμματα. Το μουσείο έχει έντονο εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Κύριος στόχος είναι να συμβάλλει στην επιμόρφωση των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και συγχρόνως να ικανοποιεί τον απαιτητικό επισκέπτη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη του κτηρίου εκπονήθηκε από τους αρχιτέκτονες μηχανικούς του Υπουργείου Πολιτισμού Γ. Πολυχρονίου και Ν. Φιλιππίδη. Στο εξωτερικό του υπάρχουν αναφορές στα παραδοσιακά κτίσματα της Θράκης.Το κτήριο αποτελείται από το υπόγειο (στο οποίο βρίσκονται τα εργαστήρια, οι αποθήκες αρχαίων και υλικών, οι ηλεκτρολογικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις) το ισόγειο (όπου υπάρχουν τα εργαστήρια συντήρησης, οι χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και εκθεσιακός χώρος) και τον όροφο (που περιλαμβάνει γραφεία και εκθεσιακό χώρο).

Στα γραφεία κατά τις ώρες 7:30 πμ.- 2:30 μμ. εξυπηρετείται το κοινό για διοικητικές υποθέσεις. Το Μουσείο υπάγεται στη ΙΘ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής. Πρόθεση της Εφορείας είναι να μεταβληθεί σε χώρο πολλαπλών πολιτιστικών δραστηριοτήτων, ώστε να συμβάλλει δυναμικότερα στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής. Ήδη στα δύο χρόνια της λειτουργίας του, έχουν οργανωθεί επιστημονικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων διεξήχθηκε στις 20-21 Οκτωβρίου 2001 συμπόσιο με θέμα "Κλαζομενές, Τέως και Άβδηρα: Μητροπόλις και αποικία". Τον Ιούνιο του 2002 φιλοξενήθηκε συνάντηση Ελλήνων και Ισπανών στο πλαίσιο γενικότερης συνεργασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης με την αντίστοιχη Περιφέρεια της Αdra και το Πανεπιστήμιο της Granada.

Στους άμεσα πραγματοποιήσιμους στόχους συγκαταλλέγεται η οργάνωση φωτογραφικών εκθέσεων, περιοδικών εκθέσεων αρχαιολογικού ή εικαστικού περιεχομένου και η εγκατάσταση οπτικοακουστικού συστήματος.
Οι ανασκαφές στα αρχαία Άβδηρα ξεκίνησαν το 1950. Τα ευρήματα αρχικά στεγάζονταν στο Μουσείο Καβάλας. Από το 1973 (όταν ο Ν. Ξάνθης ενσωματώθηκε στη ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής) φυλάσσονταν στο Μουσείο Κομοτηνής.

Το 1976 το Υπουργείο Πολιτισμού άρχισε ενέργειες για ανέγερση Μουσείου στα Άβδηρα. Η απόφαση για την ίδρυσή του υπογράφτηκε το 1984. Το 1985 η Κοινότητα Αβδήρων παραχώρησε για το σκοπό αυτό ένα οικόπεδο μέσα στο χωριό. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1989 και ολοκληρώθηκαν το 1992. Η επίσημη παραλαβή του έγινε το 1993. Το 1994 άρχισαν οι εργασίες προετοιμασίας της έκθεσης.

Τα χρόνια 1995 - 1998 επιλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν τα προς έκθεση αρχαία από τα Μουσεία Καβάλας και Κομοτηνής. Το 1997 εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) η πρόταση της Εφορείας για το εκθεσιακό πρόγραμμα. Το 1998 - 1999 έγιναν οι εργασίες της επανέκθεσης. Τα εγκαίνια έγιναν στις 20 Ιανουαρίου 2000.
Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:

Μικρή περιγραφή

Διεύθυνση: Λ. Λαζαρίδη 2, Άβδηρα (Νομός Ξάνθης)
Τηλέφωνο: +30 25410 51003, +30 25410 51783
Ώρες λειτουργίας: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00


Α.Μ.Ε.Α: 1. Ράμπα για πρόσβαση στο Μουσείο από τον εξωτερικό χώρο
2. Ράμπα για διέλευση από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στον εκθεσιακό χώρο ισογείου
3. Ασανσέρ για διακίνηση άνάμεσα στον ισόγειο και τον όροφο
4. Ειδικά διαμορφωμένες τουαλέτες
Πρόσβαση στο Μουσείο: Από Ξάνθη προς Άβδηρα με λεωφορείο ΚΤΕΛ
Δρομολόγια: 9:30, 11:00, 12:30, 13:50
Από Άβδηρα προς Ξάνθη με λεωφορείο ΚΤΕΛ
Δρομολόγια:11:30, 13:00, 14:30

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3391
Πηγή: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3391Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί