Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010

Αίγινας Αρχαιολογικό Μουσείο

Αίγινας Αρχαιολογικό Μουσείο

Περιγραφή – ιστορικό
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Είναι κτισμένο δίπλα στα ερείπια των διαδοχικών προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι ισόγειο, ισόπλευρο, πετρόκτιστο και κεραμοσκεπές με αίθριο στο κέντρο. Ξύλινη στοά περιτρέχει το αίθριο και τη μία εξωτερική πλευρά του κτίσματος.

Η σημερινή έκθεση καταλαμβάνει την απέναντι από την είσοδο του μουσείου πτέρυγα, που αποτελείται από τρεις αίθουσες. Η συλλογή καλύπτει την περίοδο από την προϊστορική εποχή έως τους ρωμαϊκούς χρόνους. Στην αριστερή γωνιακή αίθουσα υπάρχουν δύο προθήκες με κεραμική της προϊστορικής εποχής (νεολιθική-μυκηναϊκή εποχή). Μεγάλοι πίθοι της πρωτοελλαδικής και μεσοελλαδικής εποχής πλαισιώνουν της προθήκες. Στις δύο προθήκες της κεντρικής αίθουσας εκτίθεται κεραμική της γεωμετρικής και αρχαϊκής εποχής. Η ποικιλία των εισαγωγών της κεραμικής (Άργος, Ρόδος, Κόρινθος, Αττική) αποδεικνύει την έντονη εμπορική δραστηριότητα των Αιγινητών κατά τους ιστορικούς χρόνους, η οποία μαρτυρείται και στα αρχαία κείμενα. Στην ίδια αίθουσα αντιπροσωπεύεται και η αιγινήτικη πλαστική (7ος -5ος αι. π.Χ.) με σειρά γλυπτών.

Η Αίγινα υπήρξε έδρα μιας από τις πιο γνωστές σχολές πλαστικής κατά τους αρχαϊκούς χρόνους. Την εξέλιξή της εικονογραφούν τα γλυπτά των αετωμάτων των δύο αρχαϊκών ναών του Απόλλωνα, οι δύο σφίγγες του ιερού και μερικά ανάγλυφα (πρώιμη αναθηματική στήλη-υστεροαρχαϊκά ανάγλυφα). Σημαντικότατη είναι η επιγραφή που αναφέρεται στον αρχαιότερο ναό της Αφαίας. Στην δεξιά γωνιακή αίθουσα εκτίθενται σε δύο προθήκες θραύσματα των αετωμάτων της Αφαίας. Οι προθήκες πλαισιώνονται από ανάγλυφα, όρους ιερών και λίγα ελληνιστικά και ρωμαϊκά έργα. Στη στοά του αίθριου εκτίθεται ένα μέρος από την Καποδιστριακή συλλογή αναγλύφων (κυρίως από τη Ρήνεια) που αποτέλεσε το περιεχόμενο του πρώτου "Εθνικού Μουσείου" της Ελλάδος
Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας. Είναι κτισμένο δίπλα στα ερείπια των διαδοχικών προϊστορικών οικισμών και την ακρόπολη των ιστορικών χρόνων. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας.

Το κτήριο όπου στεγάζεται το μουσείο είναι ισόγειο, ισόπλευρο, πετρόκτιστο και κεραμοσκεπές με αίθριο στο κέντρο. Ξύλινη στοά περιτρέχει το αίθριο και τη μία εξωτερική πλευρά του κτίσματος.


Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας είναι το πρώτο "Εθνικό Μουσείο" της Ελλάδος και ιδρύθηκε στις 21 Οκτωβρίου 1829 από τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ανάμεσα στα άλλα έργα του Ι. Καποδίστρια για την οργάνωση της νεοσύστατης ελληνικής πολιτείας ήταν και η ίδρυση ενός κεντρικού μουσείου. Σ'αυτό συγκεντρώθηκαν αρχαία από διάφορα σημεία της απελευθερωμένης Ελλάδας (τα περισσότερα από τη Ρήνεια - το νεκροταφείο της Δήλου). Πρώτος διευθυντής του ορίστηκε ο Κερκυραίος λόγιος Ανδρέας Μουστοξύδης.

Το μουσείο στεγάστηκε μαζί με άλλα πνευματικά ιδρύματα στο ορφανοτροφείο της Αίγινας, το οποίο απετέλεσε το πρώτο δημόσιο κτήριο που κτίστηκε στο νησί λίγο μετά την άφιξη τον Ιανουάριο του 1828 του Ι. Καποδίστρια. Το 1837 τα περισσότερα αρχαία μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και στο Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο παρέμειναν λιγοστά αρχαία από εκείνα που είχαν συγκεντρωθεί. Το τοπικό μουσείο ιδρύθηκε το 1898 και στεγάστηκε για αρκετά χρόνια στο Κυβερνείο. Το 1926 μεταφέρθηκε στο κεντρικό Σχολείο (Καποδιστριακό κτήριο), όπου παρέμεινε ως το 1981 (το κτήριο επλήγη από σεισμό).

Η συλλογή η οποία πλουτίστηκε με νέα ευρήματα, που προέρχονται από τις νεότερες ανασκαφές στο νησί, στεγάζεται έκτοτε στο κτήριο που κτίστηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Κολώνας - με δωρεά του Βαυαρικού Συλλόγου των Φίλων του Μουσείου της Αίγινας.

Η σημερινή έκθεση είναι προσωρινή, καθόσον προβλέπεται η οριστική μεταφορά της συλλογής στο χώρο απ' όπου ξεκίνησε, στο Καποδιστριακό δηλαδή Ορφανοτροφείο, το οποίο επισκευάζεται και διαμορφώνεται, για να στεγάσει το "Διαχρονικό Μουσείο" της Αίγινας.

Εκθέματα - συλλογές του Μουσείου οι οποίες είναι:
• Η επιγραφή της Αφαίας
• Η Σφίγγα της Αίγινας
• H Πρόχους των κριών
•Πήλινος πίθος

Μικρή περιγραφή

Διεύθυνση: Αίγινα, Τ.Κ. 18010, Αίγινα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: +30 22970 22248
Ώρες λειτουργίας: Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Εισιτήριο: Ολόκληρο: €3, Μειωμένο: €2

Πρόσβαση στο Μουσείο: Πλοίο ή υδροπτέρυγο από το λιμάνι του Πειραιά. Από το λιμάνι της Αίγινας απέχει 5' με τα πόδια

Ιστοσελίδα Μουσείου: http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=3255
Πηγή:http://odysseus.culture.gr/h/1/gh155.jsp?obj_id=32

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί