Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Αυτά είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος!

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι περισσότεροι γονείς ονειρεύονταν τα παιδιά τους γιατρούς ή δικηγόρους. Η νέα γενιά γονέων ενδέχεται να τα καμαρώσει ...φροντιστές διαστημικών ταξιδιών, εμφυτευτές ενδοφλεβικών νανοσυσκευών, συγκρουσιολόγους, δορυφορικο-χαρτογράφους ή βιοπληροφορικούς όχι λογισμικού, αλλά υλισμικού!

Οι παραπάνω είναι μερικές μόνο από τις πανεπιστημιακές ειδικότητες του μέλλοντος, που μπορεί σήμερα να ακούγονται σχεδόν ακατάληπτες, αλλά σε 15 χρόνια εκτιμάται ότι θα παρουσιάζουν ζήτηση στην αγορά εργασίας, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, το μέλλον μπορεί να είναι πιο κοντά από ό,τι νομίζουμε: στις ΗΠΑ, οι πρώτοι φροντιστές διαστημικών ταξιδιών παρακολουθούν ήδη μαθήματα (στο «Astronaut Training Center» της Οκλαχόμα), ενώ στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου εκπαιδεύονται «εκμαιευτές γνώσης»!

H επιλογή του σωστού επαγγέλματος

Η αγορά ζητεί ολοένα και περισσότερες δεξιότητες και νέες ειδικότητες και η επιλογή του "σωστού" επαγγέλματος γίνεται ολοένα δυσκολότερη. Πώς, λοιπόν, μπορεί να διαλέξει επάγγελμα ένας νέος άνθρωπος;

Όπως εξηγεί ο κ.Γιαννακουδάκης, η κλίση ή το ταλέντο ενός ατόμου είναι δυνατόν να διαφανούν με βάση το ποιο μέρος του εγκεφάλου του (αριστερό ή δεξί) χρησιμοποιεί περισσότερο. Επιπρόσθετα, οι επιδόσεις και ο ρυθμός μάθησης του ατόμου μπορούν να αυξηθούν κατά 80%, αν αξιοποιηθεί η θεωρία των εγκεφαλικών ημισφαιρίων!

Ενδεικτικό είναι ότι, χάρη σε τεστ που σχεδίασε ο καθηγητής, το οποίο χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια (1979) σε βρετανικό πανεπιστήμιο, οι επιδόσεις των φοιτητών τετραπλασιάστηκαν, αφού εντοπίστηκαν τα δυνατά σημεία και οι αδυναμίες τους, με βάση το επικρατέστερο μισό του εγκεφάλου τους και η διαδικασία μάθησης και γνώσης προσαρμόστηκε αναλόγως.

Τη λίστα των επαγγελμάτων του μέλλοντος συμπληρώνουν, σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, ειδικότητες όπως: χαρτογράφος ασθενειών, ειδικός πνευματικών δικαιωμάτων, ψυχογράφος, τηλεργασιαλόγος, βιοκλιματολόγος, βιοπληροφορικός υλισμικού (μηχανικός βιολογικών υπολογιστών, αντικαταστάτης κυττάρων), ψυχογραφηματογράφος (ειδικός διάγνωσης προσωπικότητας μέσω έμπειρων συστημάτων), δορυφορικοχαρτογράφος (ειδικός στη λήψη και ανάλυση δορυφορικών γεωγραφικών σημάτων, χαρτών κτλ), συγκρουσιολόγος (ειδικός ανάλυσης/επίλυσης συγκρούσεων/διαφορών) κτλ.


Οι γυναίκες έχουν ηγετικές ικανότητες

Ο κ.Γιαννακουδάκης αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα πολυετούς έρευνας που διεξάγει (15 χρόνια συλλογή στοιχείων και πέντε ανάλυση), σε δείγμα 10.500 νέων ηλικίας 14-24 ετών.
Η έρευνα έδειξε -μεταξύ άλλων- ότι σε αντίθεση με κοινωνικά στερεότυπα, που θέλουν τις γυναίκες σε "δεύτερο ρόλο" στην αγορά εργασίας λόγω έλλειψης κλίσης για το μάνατζμεντ, αυτές διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και μάλιστα σε ορισμένους εργασιακούς τομείς -όπως η μετάδοση γνώσης και η εκπαίδευση- "υπερτερούν ιδιαίτερα" σε ηγετικά πόστα, έναντι των ανδρών συναδέλφων τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι ο μέσος χρόνος, που απαιτεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος για επεξεργασία δεδομένων και λήψη αποφάσεων, κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα για τα δύο φύλα, ενώ αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία (από 33,6 λεπτά στα 14 σε έως 50,9 λεπτά σε ηλικία 24 ετών).

Το γεγονός αυτό συναρτάται -σύμφωνα με τον καθηγητή- με το ότι οι πιο νέοι είναι και πιο ανυπόμονοι, ενώ με την πάροδο του χρόνου ο άνθρωπος γίνεται πιο προσεκτικός και αφιερώνει περισσότερο χρόνο στις απαντήσεις που δίνει.


Οι άνδρες προτιμούν ...τους υπολογιστές

Στο μεταξύ, κάθε φύλο προτιμά συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες. Για τους άνδρες αυτές είναι -σε σειρά προτίμησης- οι εξής: υπολογιστές (συγκεντρώνουν ποσοστό 58,2% ως επικρατέστερη προτίμηση), φυσικές επιστήμες (52,7%), μηχανολογία (51,5%), περιβάλλον (51,4%), εκπαίδευση (51,4%) και αθλητικά, ασφάλεια, μαθηματικά, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, νομικά, υπηρεσίες, οικονομία και κοινωνικές επιστήμες, γεωργία, υγεία, επικοινωνία, τέχνες και ανθρωπιστικές επιστήμες (σε μικρότερα ποσοστά).
Για τις γυναίκες οι αντίστοιχες είναι κατά σειρά: εκπαίδευση (64,6%), υπηρεσίες (58,4%), κοινωνικές επιστήμες (50,8%), τέχνες (48,3%), επικοινωνία (47,9%), νομικά (47,3%), αθλητικά, περιβάλλον, αρχιτεκτονική, επιστήμες ζωής, ανθρωπιστικές επιστήμες και υγεία, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, γεωργία, οικονομία, ασφάλεια, υπολογιστές και μηχανολογία.

Πάντως, ανεξαρτήτως φύλου και κλίσεων, στην υβριδική εποχή, η συμβίωση των ανθρώπων με μηχανές και υπολογιστές, με ενδοφλεβικές μικροσυσκευές, το μέγεθος των οποίων μετριέται σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου και με ηλεκτρομαγνητικά σήματα, αποτελούν καθημερινότητα. Γι΄αυτό παρατηρείται -σύμφωνα με τον κ.Γιαννακουδάκη, αυξανόμενη ανάγκη για διεπιστημονική έρευνα/ανάπτυξη (π.χ., βιοπληροφορική, βιοηθική, ψυχοκυβερνητική, υπολογιστική γλωσσολογία).


Πιο πρακτικοί οι άνδρες, περισσότερο κοινωνικές οι γυναίκες, εξίσου ειλικρινείς

Σύμφωνα με την έρευνα, άνδρες και γυναίκες είναι εξίσου ειλικρινείς (οι πρώτοι δίνουν αληθείς απαντήσεις σε ποσοστό 81,4% και οι δεύτερες σε ποσοστό 82,2%).Οι άνδρες εμφανίζονται πολύ πιο πρακτικοί και αρκετά πιο ερευνητικοί από τις γυναίκες, οι οποίες υπερτερούν σε κοινωνικότητα και καλλιτεχνική φύση. Τα δύο φύλα εμφανίζουν το ίδιο επιχειρηματικό πνεύμα και "κοντινά" ποσοστά συμβατικότητας.


Πηγή




Τα επαγγέλματα του μέλλοντος

Ξεχάστε τους κρεοπώληδες, του φουρνάρηδες και τα υπόλοιπα παραδοσιακά επαγγέλματα που σας έρχονται στο μυαλό: μερικά από τα πιο δημοφιλή επαγγέλματα του μέλλοντος θα είναι ο αγρότης κάθετης καλλιέργειας, ο κυβερνήτης διαστημικού σκάφους και ο κατασκευαστής ζωτικών οργάνων, σημειώνει ο The Guardian.

Σύμφωνα με την έκθεση «Shape of Jobs to Come» που διενεργήθηκε κατόπιν εντολής του βρετανικού Υπουργείου Επιχειρήσεων, Καινοτομίας και Δεξιοτήτων, οι εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία θα είναι εντυπωσιακές αλλά αδιανόητες με βάση τα σημερινά δεδομένα, «γεννώντας» σειρά νέων επαγγελμάτων.

Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρεία Fast Future, η οποία ζήτησε από μια ομάδα επιστημόνων που ασχολούνται με τις τεχνολογίες του μέλλοντος να περιγράψουν μερικά παραδείγματα τεχνολογικής και επιστημονικής προόδου και πώς αυτή θα επηρεάσει τα σημερινά επαγγέλματα.

Οι παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ιατρική και η γεωργία, θα βασίζονται στη χρήση υπολογιστών και ρομπότ, ενώ άνθηση προβλέπεται να γνωρίσουν επαγγέλματα που έχουν σχέση με τις κοινωνικές επιστήμες, προκειμένου να βοηθήσουν οι ειδικοί τις ερχόμενες γενιές να διαχειριστούν τη διάδοση των κοινωνικών δικτύων.

Στην ιατρική, ωστόσο, πιστεύεται ότι θα συντελεστούν ορισμένες από τις πιο συναρπαστικές καινοτομίες, όπως η ανάπτυξη του κλάδου δημιουργίας ζωτικών οργάνων με τη σύσταση ενός ολοκαίνουργιου επαγγέλματος: τον κατασκευαστή ζωτικών οργάνων.

Σημαντικές προοπτικές καριέρας θα έχουν και όσοι ασχοληθούν με τη νανοϊατρική, με τη βοήθεια της οποίας οι επιστήμονες πιστεύεται ότι θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν ένα νανο-σκάφος, το οποίο θα περιηγείται στο εσωτερικό του ανθρώπου καταστρέφοντας τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα διαβλέπουν τεράστια άνθηση του διαστημικού τουρισμού τις προσεχείς δεκαετίες, μιλώντας ακόμη και για ενδεχόμενο μετοίκησης σε άλλο πλανήτη εξαιτίας κάποιου θανατηφόρου ιού ή των καταστροφικών επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών.

Όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσει κανείς, όμως, το σίγουρο είναι ότι δεν θα το ασκεί για όλη του τη ζωή. «Η τεχνολογική πρόοδος και η ταχύτατη αλλαγή του τοπίου στις επιχειρήσεις θα καταργήσουν την έννοια του ισόβιου επαγγέλματος», προειδοποιεί ο Τζον Πάλγουαρ, διευθύνων σύμβουλος της Fast Future.

Πηγή


1 σχόλιο:

2o Γυμνάσιο Πληροφορική είπε...

Θα ήθελα να σημειώσω κάτι που ήδη συμβαίνει.
Δηλαδή το ότι η έννοια του ισόβιου επαγγέλματος έχει ήδη αλλάξει και δεν υπάρχει ισόβιο επάγγελμα. Ήδη αλλάζουμε τομείς τουλάχιστον 2 ή 3 φορές στη επαγγελματική μας ζωή (σύμφωνα με έρευνες προηγούμενων ετών) και στο μέλλον αυτό θα ενταθεί.

Γίνεται φανερό λοιπόν, ότι ενα πτυχίο και η γνώση που προκύπτει από αυτό δεν είναι αρκετά. Σημασία έχουν τα εξείς προσόντα κάποιου εργαζόμενου:

* η εξειδίκευση,
* η δεξιότητα να βρίσκει τη νέα γνώση που του χρειάζεται στο (εκάστοτε) επάγγελμα του, και
* η δεξιότητα της συνεργασίας με ατομα από πολλά επιστημονικά πεδία.

Άμεσα εκτός από το πτυχίο είναι απαραίτητες γνώσεις ή δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες και στις ξένες γλώσσες όχι μόνο τις κοινές μα τις πιο άγνωστες, εκεί όπου ανοίγονται μεγάλα πεδία επαγγελματικών ή εμπορικών δραστηριοτήτων.

Οι νέες γενιές θα ζήσουν τις αλλαγές και τις νέες απαιτήσεις πολύ πολύ έντονα.

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί