Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Φυσικοί σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα με νανοφυσαλίδες

Φυσικοί σκοτώνουν καρκινικά κύτταρα με νανοφυσαλίδες. 
Με τη βοήθεια λέιζερ και νανοσωματιδίων, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Rice ανακάλυψαν μια νέα τεχνική για να στοχεύουν μεμονωμένα προσβεβλημένα από τον καρκίνο κύτταρα και να τα καταστρέφουν με λεπτές δέσμες. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν λέιζερ για να φτιάξουν «νανοφυσαλίδες» βάζοντας νανοσωματίδια χρυσού μέσα σε κύτταρα. Εξετάζοντας καρκινικά κύτταρα, βρήκαν ότι μπορούν να ρυθμίσουν τα λέιζερ έτσι ώστε να δημιουργήσουν είτε μικρές, φωτεινές φυσαλίδες που ήταν ορατές αλλά ακίνδυνες ή μεγάλες φυσαλίδες που να καίνε τα κύτταρα.

«Η στόχευση συγκεκριμένων κυττάρων είναι ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της νανοιατρικής και η δική μας προσέγγιση ενισχύει αυτή την πολλά υποσχόμενη αντιμετώπιση, με μια τοπική επίδραση σε συγκεκριμένα κύτταρα», δήλωσε ο Dmitri Lapotko, φυσικός του Rice και κύριος ερευνητής στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. «Η ιδέα είναι να εντοπίζουμε και να κτυπάμε τα μη υγιή κύτταρα προτού η ασθένεια προχωρήσει».

Οι νανοφυσαλίδες δημιουργούνται όταν νανοσωματίδια χρυσού εκτοξεύονται με μικρούς παλμούς λέιζερ. Αυτές οι βραχύβιες φυσαλίδες είναι πολύ φωτεινές και μπορούν να φτιαχτούν μεγαλύτερες ή μικρότερες μεταβάλλοντας κατάλληλα την ένταση του παλμού..Ακριβώς επειδή είναι ορατές με ένα μικροσκόπιο οι νανοφυσαλίδες μπορούν να αξιοποιηθούν είτε για τη διάγνωση των άρρωστων κυττάρων είτε για τον έλεγχο της ‘έκρηξης’ των παλμών που τα καταστρέφουν.

«Οι φυσαλίδες λειτουργούν σα σφυρί», εξηγεί o Lapotko.

Στην μελέτη ο Lapotko και ο συνεργάτης του Jason Hafner, αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής, μελέτησαν συγκεκριμένα λευχαιμικά κύτταρα και κύτταρα από καρκίνους του εγκεφάλου και του λαιμού. Εναπόθεσαν αντισώματα στα νανοσωματίδια, ώστε να στοχεύσουν μόνο τα καρκινικά κύτταρα και βρήκαν πως η τεχνική αυτή είναι αποτελεσματική στο να εντοπίζει και να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Lapotko τόνισε πως οι νανοφυσαλίδες μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην «theranostics», μια απλή διαδικασία-τεχνική που συνδυάζει διάγνωση και θεραπεία. Επιπροσθέτως, επειδή οι κυτταροκαταστροφικές νανοφυσαλίδες φαίνονται στο μικροσκόπιο σε πραγματικό χρόνο, ο Lapotko υποστήριξε πως η τεχνική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μεταθεραπευτική χρήση ή όπως συχνά λένε οι φυσικοί ως ‘καθοδήγηση’.

O Hafner ανέφερε ότι «οι μηχανικές και οπτικές ιδιότητες των φυσαλίδων προσφέρουν μοναδικά πλεονεκτήματα στη συγκεκριμενοποίηση των βιοιατρικών εφαρμογών στο απομονωμένο κυτταρικό επίπεδο ή ίσως και στη δράση μέσα στα ίδια τα κύτταρα ».

Ας σημειωθεί ότι στην έρευνα συνεργάστηκε το πανεπιστήμιο του Rice και της Λευκορωσίας, γιατί ο φυσικός Dmitri Lapotko είναι Λευκορώσος.

ScienceDaily

http://endiaferonta.com/?p=11844

1 σχόλιο:

2o Γυμνάσιο Πληροφορική είπε...

Στην ανάρτηση για "Τα επαγγέλματα του μέλλοντος", γίνεται αναφορά για τις νανοσυσκευές και για τους εμφυτευτές ενδοφλεβικών νανοσυσκευών.



Εδώ σε αυτή την ανάρτηση βλέπουμε μια άλλη εξέλιξη σε αυτόν τον τομέα.


Όπως έχουμε πει οι εξελίξεις είναι πολύ γρήγορες και οι αλλαγές στο επάγγελμα σαρωτικές.

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί