Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Εκτεθειμένοι οι Κύπριοι έφηβοι στο Facebook. Σημαντικά ευρήματα από έρευνα του οργανισμού Cyberethics για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Έρευνα η οποία διενεργήθηκε από τον οργανισμό Cyberethics, που είναι και ο επίσημος φορέας στην Κύπρο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο κατέδειξε, δυστυχώς, ότι οι Κύπριοι δεν διστάζουν να δημοσιοποιήσουν προσωπικά τους δεδομένα και να εκτεθούν έτσι στους διάφορους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται πίσω από τους «φίλους» που κάνουν στους διάφορους χώρους κοινωνικής συναναστροφής. Η έρευνα αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι Κύπριοι έφηβοι στο facebook και ποια προσωπικά τους στοιχεία δημοσιοποιούν.

 Όπως διαπιστώθηκε, από τους 73 Κύπριους έφηβους χρήστες που «τέθηκαν υπό παρακολούθηση», όλοι είχαν καταχωρημένο το πραγματικό πλήρες όνομα τους.

  • 97% αποκάλυπτε το φύλο του 
  • 97% είχε δημοσιεύσει προσωπικές φωτογραφίες 
  • 51% αποκάλυπτε την πόλη διαμονής 
  • 88% δημοσιοποιούσε την ημερομηνία γεννήσεως (67% περιλάμβανε πλήρη ημερομηνία γεννήσεως με ημέρα, μήνα και χρονολογία και 21% καταχώρησε ημέρα και μήνα γεννήσεως). 
  • 49%, δημοσιοποιούσε πλήρη ηλεκτρονική διεύθυνση.  
  • 3% δημοσιοποιούσε κινητό τηλέφωνο και πλήρη διεύθυνση διαμονής. 
  • 26%, ανέφερε τι έκανε τη συγκεκριμένη στιγμή. 
  • 79% είχε εγκαταστήσει στον ηλεκτρονικό του υπολογιστή από 4-100 «αντικείμενα» που έλαβε μέσω facebook, 
  • 71% από τους συμμετέχοντες ήταν συνδεδεμένοι με ένα μέχρι τρία διαφορετικά δίκτυα 
  • 73% συμμετείχε σε 1 μέχρι 140 «ομάδες» 


Τα στοιχεία αυτά, όπως εξήγησε στον «Φ» η υπεύθυνη της γραμμής καταγγελιών του Cyberethics, Έλενα Αριστοδήμου, «αποτελούν προσωπικά στοιχεία, προσωπικά δεδομένα των συμμετεχόντων στην έρευνα η ηλικία των οποίων ήταν 15-48 ετών. Η συντριπτική πλειοψηφία ωστόσο, αφορούσε παιδιά/έφηβους μεταξύ 16-17 ετών. Τα 73 άτομα δεν γνώριζαν ότι βρίσκονταν «υπό παρακολούθηση» και έτσι τα δεδομένα καταγράφονταν την στιγμή που διαδραματίζονταν στο διαδίκτυο, αποκαλύπτοντας έτσι την πραγματική συμπεριφορά των Κυπρίων νέων».

Αυτά, τα δεδομένα, είπε η κ. Αριστοδήμου, «κρίνονται και στα συμπεράσματα της έρευνας ως ιδιαίτερα ανησυχητικά για αυτό και η συγκεκριμένη έρευνα θα συνεχιστεί με την ανάλυση περισσότερων πεδίων ώστε να εξαχθούν ακόμα πιο πολλά και ασφαλή συμπεράσματα». Με τα προσωπικά δεδομένα όμως που δημοσιοποιούνται, «οι Κύπριοι νέοι μπορούν να εντοπιστούν και να εκτεθούν σε άγνωστους πολύ εύκολα. Η δε συμπεριφορά τους αποδεικνύει ότι όχι μόνο αγνοούν τη σημαντικότητα των προσωπικών στοιχείων που δημοσιοποιούν, αλλά και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται με αυτή τους την πράξη».

Τα αποτελέσματα βεβαίως της κακής χρήσης του διαδικτύου οδηγούν πολύ συχνά σε φαινόμενα όπως είναι η παιδοφιλία, καθώς το παιδί/έφηβος, συνάπτει σχέσεις και έτσι αποτελεί εύκολο στόχο για τους επιτήδειους. Από την άλλη, οι διάφοροι επιτήδειοι μπορούν εύκολα να εκμεταλλευθούν τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών, να «εισβάλουν» στη ζωή τους και να τους επιβάλουν, αφού πρώτα κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους, τη δημόσια έκθεση τους. Όσον αφορά την παιδική πορνογραφία, ανά το παγκόσμιο καταγράφονται καθημερινά δεκάδες περιπτώσεις ενηλίκων που προσκαλούν παιδιά σε πορνογραφία, τα καλούν δηλαδή, είτε να εκτεθούν σε ηλεκτρονική κάμερα είτε να φωτογραφηθούν σε άσεμνες πόζες. Δυστυχώς, ούτε και αυτό το φαινόμενο δεν είναι άγνωστο για την Κύπρο. Τα στοιχεία μάλιστα που η Αστυνομία Κύπρου κατέχει αποδεικνύουν ότι τον τελευταίο χρόνο έχει ήδη παρουσιαστεί αύξηση των περιστατικών, αφού τα προηγούμενα δύο χρόνια, 2008-2009 είχαν καταγραφεί συνολικά 8 υποθέσεις πρόσκλησης ανηλίκου στην πορνογραφία, ενώ από τους πρώτους τρεις κιόλας μήνες του 2010 έχουν καταγραφεί τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις (τέταρτη είναι η πρόσφατη υπόθεση που είδε το φως της δημοσιότητας η οποία περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων σοβαρότατων αδικημάτων).

Η τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας δεν πολυχρησιμοποιείται

Τo Cyberethicsλειτουργεί τη δική του τηλεφωνική γραμμή άμεσης βοήθειας, καθώς και ανοικτό διάλογο με τους πολίτες στην ηλεκτρονική του διεύθυνση.

Όπως ανέφερε η κ. Αριστοδήμου, “η τηλεφωνική γραμμή που λειτούργησε επίσημα το 2008, δεν φαίνεται να χρησιμοποιείται και πολύ από τους πολίτες, καθώς ζητήματα που έχουν να κάνουν με ενοχλητική ηλεκτρονική αλληλογραφία (πόσον μάλλον με ακατάλληλο περιεχόμενο και παρενόχληση μέσω του διαδικτύου) είναι πολύ λεπτά και ο καθένας προτιμά να διατηρεί την ανωνυμία του”. Για αυτό, “οι κλήσεις που δεχθήκαμε και αφορούσαν πολίτες που ζητούσαν βοήθεια δεν ξεπερνούν συνολικά τις 100 στα σχεδόν δύο χρόνια της λειτουργίας της γραμμής άμεσης βοήθειας”. Αντιθέτως, το ηλεκτρονικό ταχυδρομίο του Φορέα, δέχεται καθημερινά ηλεκτρονικά μηνύματα από πολίτες από την Κύπρο, αλλά και το εξωτερικό. Κάθε μήνα, όπως είπε η κ. Αριστοδήμου, καταγράφονται γύρω στα 30 ηλεκτρονικά μηνύματα ανθρώπων οι οποίοι έλαβαν ακατάλληλο ηλεκτρονικό υλικό. “Στις περιπτώσεις που η αναφορά γίνεται από Κύπριους, διερευνάται το περιεχόμενο που έχει σταλεί και χαρακτηρίζεται ακατάλληλο από τους πολίτες. Σε περιπτώσεις που αφορούν άλλες χώρες, τότε ενημερώνεται και διερευνά ο αντίστοιχος Φορέας της χώρας εκείνης”.

Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι αριθμοί

Τα στοιχεία που αφορούν την παιδική πορνογραφία καταγράφει καθημερινά το Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας. Οι υποθέσεις που εντοπίζονται από την Αστυνομία, είπε μιλώντας στον «Φ» ο υπεύθυνος του Τμήματος Μάρκος Νικολεττής  αφορούν και περιπτώσεις για τις οποίες ενημερώνονται άλλες χώρες.

2008

Συνολικά καταγράφηκαν 77 περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας. Οι 26 αφορούσαν άλλες χώρες. Οι 2 αφορούσαν τα κατεχόμενα. Οι 49 αφορούσαν την Κύπρο. Σε 8 περιπτώσεις ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον ατόμων στην Κύπρο. Καταγράφηκαν επίσης 4 υποθέσεις πρόσκλησης παιδιού σε πορνογραφία.

2009

Συνολικά καταγράφηκαν 51 περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας.
Οι 33 αφορούσαν άλλες χώρες. Οι 18 αφορούσαν την Κύπρο. Σε 7 περιπτώσεις ασκήθηκε ποινική δίωξη εναντίον ατόμων στην Κύπρο. Καταγράφηκαν επίσης 4 υποθέσεις πρόσκλησης παιδιού σε πορνογραφία.

2010 - (Ιανουάριος-Μάρτιος)

Συνολικά καταγράφηκαν 8 περιπτώσεις παιδικής πορνογραφίας. Οι 7 αφορούσαν άλλες χώρες. Μια αφορούσε την Κύπρο. Καταγράφηκαν επίσης 3 υποθέσεις πρόσκλησης παιδιού σε πορνογραφία.

 “Φιλελεύθερος”18 Απριλίου 2010- Της Μαριλένας Παναγή


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί