Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2010

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη

Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκη

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη ιδρύθυκε το 1994 και στόχος του είναι η παρουσίαση της ζωής κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο σε διάφορους τομείς όπως: στην τέχνη, ιδεολογία, κοινωνική οργάνωση, θρησκεία, καθώς επίσης και της επίδρασης των ιστορικών εξελίξεων και της πολιτικής κατάστασης στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Στεγάζεται σε ένα σύγχρονο κτίριο έκτασης 11.500 τ.μ., από τα οποία τα 3.000 τ.μ. περίπου είναιο χώρος της μόνιμης έκθεσης. Διαθέτει εργαστήρια συντήρησης, αρχαιολογικές αποθήκες, μικρό αμφιθέατρο, καφέ-εστιατόριο και αυτόνομη πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων έκτασης 300 τ.μ


Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού παρουσιάζει 2.900 αντικείμενα, οργανωμένα σε εκθεσιακές ενότητες  με χρονολογική σειρά , από το όριο του με την ύστερη αρχαιότητα (3ος- 4ος μ.Χ. αι) έως την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) αλλά και μετά την Άλωση, έως το 19ο αι. Τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, εικόνες, μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, ολόκληροι αποσπασμένοι παλαιοχριστιανικοί τάφοι με τις τοιχογραφίες τους, πολύτιμα εκκλησιαστικά σκεύη, είδη προσωπικού στολισμού, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών παρουσιάζουν τη ζωής στο Βυζάντιο. Τα εκθέματα προέρχονται κυρίως από τον βορειοελλαδικό χώρο και μάλιστα τη Θεσσαλονίκη, τη σημαντικότερη πόλη μετά την Κωνσταντινούπολη. 


1η ενότητα: Παλαιοχριστιανική περίοδος (4ος-7ος αι.) αρχίζει με την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης από το Μ. Κωνσταντίνο στα 330 και τη μεταφορά σε αυτή από τη Ρώμη της έδρας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Αίθουσα 1: Ο παλαιοχριστιανικός ναός
Αίθουσα 2: Παλαιοχριστιανική πόλη και κατοικία
Αίθουσα 3: Από τα Ηλύσια Πεδία στον χριστιανικό Παράδεισο. Ταφές και κοιμητήρια στην παλαιοχριστιανική περίοδο


2η ενότητα: Μεσοβυζαντινή περίοδος (8ος-12ος αι.) ποικίλες αλλαγές με το δυτικό τμήμα της βυζαντινής αυτοκρατορίας να χάνεται οριστικά.
Αίθουσα 4: Από την Εικονομαχία στη λάμψη των Μακεδόνων και των Κομνηνών
Αίθουσα 5: Οι δυναστείες των βυζαντινών αυτοκρατόρων
Αίθουσα 6: Το βυζαντινό κάστρο


3η ενότητα: Υστεροβυζαντινή περίοδος, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης στα 1204 από τους Λατίνους της Δ΄ Σταυροφορίας μέχρι και η οριστική άλωσή της από τους Τούρκους στα 1453.
Αίθουσα 7: Το Λυκόφως του Βυζαντίου (1204-1453)


4η ενότητα: Δωρεές συλλογών: δύο μεγάλες ιδιωτικές συλλογές που δωρήθηκαν στο Μουσείο οι οποίες λειτουργούν αυτοτελώς αλλά και συμπληρωματικά με την κύρια θεματική έκθεση του Μουσείου.
Αίθουσα 8: Συλλογή Ντόρης Παπαστράτου που περιλαμβάνει ορθόδοξα θρησκευτικά χαρακτικά, του 18ου και 19ου αι.
Αίθουσα 9: Συλλογή Δημήτριου Οικονομόπουλου η οποία αποτελείται από 1460 αντικείμενα που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, από τα προϊστορικά μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια.


5η Ενότητα: Μεταβυζαντινή περίοδος από το 1453 και μετά οπότε και η άλωση της Κωνσταντινούπολης  έβαλε τέλος στη ζωή στη βυζαντινή αυτοκρατορία ως κρατικής οντότητας.
Αίθουσα 10: «Το Βυζάντιο μετά το Βυζάντιο»: Η βυζαντινή κληρονομιά στους χρόνους μετά την Άλωση. 1453-19ος αι


6η Ενότητα: Ανακαλύπτοντας το παρελθόν
Αίθουσα 11: Ανακαλύπτοντας το παρελθόν, ο «επίλογος» της μόνιμης έκθεσης με αυθεντικό υλικό, με ψηφιακές εφαρμογές που παρουσιάζουν την πορεία του αρχαίου αντικείμενου από την ανασκαφή μέχρι την έκθεση.


Το Μουσείου στα πλαίσια της επίτευξης ουσιαστικής επικοινωνίας με το κοινό σχεδιάζει και υλοποιεί  Εκπαιδευτικά Προγράμματα και Δραστηριοτήτων από το 1998. Περισσότερα εδώ.


Στο Πωλητήριο του Μουσείου θα βρείτε έντυπες και ηλεκτρονικές εκδόσεις, καταλόγους εκθέσεων, ακριβή αντίγραφα αρχαίων αντικειμένων και χρηστικά αντικείμενα με διακοσμητικά θέματα εμπνευσμένα από τις συλλογές του Μουσείου. Επίσης διατίθενται CD βυζαντινής μουσικής και βίντεο αρχαιολογικού περιεχομένου.Στους χώρους του Μουσείου  λειτουργεί  καφέ-εστιατόριο για ένα διάλειμα κατά την περιήγησή σας ή και για ανεξάρτητη επίσκεψη.
Διεύθυνση:  Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού
Λεωφ. Στρατού 2, 54640 Θεσσαλονίκη
Διεύθυνση αλληλογραφίας: Τ.Θ. 50047, 54013 Θεσσαλονίκη
τηλ: +30 2313 306 400
Fax: +30 2310 838 597
e-mail: mbp@culture.gr                                       Ώρες λειτουργίας:


Δευτέρα: 10:30-17:00
Τρίτη-Κυριακή: 08:30-15:00

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού παραμένει κλειστό 25-26 Δεκεμβρίου, 1 Ιανουαρίου, 25 Μαρτίου, Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου. 

Εισιτήριο: 4 ευρώ Περισσότερα για ελεύθερη είσοδο κτλ εδώ.


Ιστοσελίδα Μουσείου:
  http://www.mbp.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί