Καλό Καλοκαίρι

Το σχολικό έτος τελείωσε! Έχουμε καλύψει το Γυμνάσιο όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχει η ηλεκτρονική τάξη μας και τα άλλα μας τα ιστολόγια όπου θα συνεχίσουμε τις αναρτήσεις μας. Έτσι εδώ θα δημοσιεύουμε θέματα για τα μικρά παιδιά του Δημοτικού! Επίσης, θα δημοσιεύουμε θέματα σε σχέση με τα πολιτιστικά, ή θέματα που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους.

.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Παλαιά Βουλή



Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ανήκει στην Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος (ΙΕΕΕ), η οποία ιδρύθηκε το 1882 με σκοπό τη συλλογή, διάσωση και προβολή κειμηλίων και μαρτυριών σχετικών με τη νεώτερη ελληνική ιστορία. Από το 1960 το Μουσείο στεγάζεται μόνιμα στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου (πλατεία Κολοκοτρώνη). Είναι το παλαιότερο μουσείο του είδους του και περιλαμβάνει πλούσιες συλλογές που διαφωτίζουν τις αντιπροσωπευτικότερες ιστορικές φάσεις του Νεώτερου Ελληνισμού, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης (15ος αιώνας) ως τη σημερινή εποχή.

Η Μόνιμη Έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου αναπτύσσεται σε 18 αίθουσες περιμετρικές της κεντρικής Αίθουσας των Συνεδριάσεων και καλύπτει την ιστορία της Νεότερης Ελλάδας από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης (1453) έως τον Πόλεμο του 1940.

Μέσα από κειμήλια, έργα τέχνης, όπλα προσωπικά αντικείμενα, ενδυμασίες, χάρτες κ.α. ο επισκέπτης παρακολουθεί την πορεία του ελληνικού έθνους κατά την τουρκοκρατία και την ενετοκρατία στον ελλαδικό χώρο, την ελληνική επάνασταση του 1821, την ανεξαρτησια και τη διαμόρφωση του νεού ελληνικού κράτους, την επέκταση των συνόρων με τους Βαλκανικους Πολέμους, την περιπέτεια της Μικρασιατικής εκστρατείας, μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα παρουσιάζονται πτυχές της καθημερινής ζωής και της ελληνικής κοινωνίας μέσα από την πλούσια λαογραφική συλλογή του Μουσείου.

Στο πωλητήριο διατίθενται οι εκδόσεις, αφίσες και κάρτες της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, κοσμήματα, κεντήματα, εικαστικά έργα, σε μεγάλη ποικιλία αναμνηστικών και δώρων και σε τιμές προσιτές. Πρωτοποριακή είναι η προσπάθεια να διατίθενται στις περιόδους των εορτών αντικείμενα που να αντανακλούν το πνεύμα και τις ελληνικές παραδόσεις των ημερών (πρωτοχρονιάτικα φλουριά, λαμπάδες, μάηδες κ.α.). Τέλος, για τα παιδιά διατίθενται σειρά συναρμολογούμενων εικόνων (παζλ) με θέματα από την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία καθώς και χειροποίητα μολυβένια στρατιωτάκια.

Διεύθυνση: Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Οδός Σταδίου 13, Τ.Κ. 10561, Αθήνα (Νομός Αττικής)
Τηλέφωνο: +30 210 3226370, 3237617
Φαξ: 210 3213786
Email: nhmuseum@tee.gr

Ώρες λειτουργίας: Χειμερινό:
Από 1η Νοεμβρίου έως 31 Μαρτίου 2010:
08:30-15:00

Για επισκέψεις ομάδων, εκπαιδευτικά προγράμματα καθώς και για επισκέψεις ερευνητών απαιτείται τηλεφωνική προσυνεννόηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

My Scoop: Liquid Planet

..............................

saferinternet.gr Dart

saferinternet.gr SafeLine.gr

Το Χαμόγελο του Παιδιού


Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα
 lyreioidryma.gr


Ελληνικό Παιδικό χωριό στο Φίλυρο
 paidikoxorio.gr


Χατζηκυριάκειο

Μαζί για το Παιδί

Μαζί για το Παιδί